Зимата пак изненада всички

zima2Въпреки прогнозите за идващ сняг, с който всички телевизии ни облъчваха през цялата изминала седмица, в първия ден на уикенда снегът ни изненада за пореден път. Закъсали автомобили по непочистени пътища изнервиха шофьори почти по всички пътни артетрии, в това число и по магистралите на Родината. Под прохода Троян-Кърнаре откъм Карлово в навявания от близо метър попаднаха 4 автобуса по обяд, единият от които с деца.  Те са били освободени и са продължили по пътя си. Колоната от леки коли също е започнала да се освобождава от прегръдката на виелицата и падналите дървета с помощта на снегорин и 2 противопожарни коли от обяд нататък.  По данни от противопожарната служба, Община Карлово е осигурила помещение за хората, които няма да могат да преминат през прохода през нощта.   До 15.30 часа днес общо 48 екипа със 153 служители на ГД“Пожарна безопасност и защита на населението“ са участвали в 396 спасителни дейности. Евакуирани над 60 човека от засегнатите населени места.  Общо за последното денонощие са засегнати 8 области – Бургас, Хасково, Габрово, Смолян, Пловдив, Ловеч, София – област и Монтана. Вследствие на падналите валежи от дъжд и сняг са получени множество сигнали за паднали дървета, наводнения, нарушена инфраструктура и закъсали автомобили по пътищата от републиканската пътна мрежа.

• Област Смолян – получени са над 50 сигнала за паднали дървета. В град Смолян вали дъжд. В Пампорово и Чепеларе вали сняг и има образувана снежна покривка. В общ. Баните, обл. Смолян е обявено бедствено положение поради преливане на река Малка Арда. Реката е разрушила мост в местността Ропите и застрашава да залее жилищни сгради. В момента се изгражда дига.

zimata_pak_ni_iznenada• Област Бургас – наводнен е пътят между Приморско и Китен.
• Област Пловдив – в момента в областта се работи по 45 сигнала, свързани с отводняване на жилищни сгради и паднали дървета. Усложнена е обстановката в село Караджалово, общ. Първомай. Почиства се от паднали дървета пътят Асеновград – Смолян.
• Област Монтана – проходът Петрохан от страната на Монтана бе временно затворен заради аварирал ТИР. Към момента движението е възстановено.
• Област София – затворен за движение е пътят София – Самоков поради образувана снежна покривка и паднали множество клони и дървета. Изпратени са екипи от ПБЗН и Пътна служба Самоков. Обходният път е през с. Ярема. Силно затруднено е движението по АМ „Хемус” при прохода „Витиня” поради снеговалеж.
• Област Хасково към 15.30 ч. на 25.10.2014г.

По данни от метрологичната служба на територията на Хасковска община за последните 12 часа са паднали около 100 литра /кв.м. дъждове. Валежите продължават и в момента. Вследствие на обилните валежи нивото на всички реки на територията на Община Хасково са повишени, поради което за залети дворове, сгради, улици и пътища в селата:
Язовир „Ал. Стамболийски“ прелива с около 1500 куб. м/ сек през преливника, като към момента нивото на водата започва да намалява.  В града са наводнени улици край река Хасковска в централна градска част, в района на градската градина и зеленчуковия пазар, селата Въгларево, Клокотница, Гарваново, Конуш.

В община Минерални бани: село Татарево.

Към момента екипите на ГДПБЗН приоритетно и превантивно са осъществили евакуация на застрашени хора в Въгларово – един мъж, три жени и две деца – изведени са в безопасни съседни сгради. В Хасково – един мъж от кошара, две жени и пет деца от жилищни сгради, изведени са в безопасни съседни сгради и 16 деца от дом „Асен Златаров“, изведени и настанени в ученически общежития. Осигурени са мобилни екипи за извеждане на блокирани хора от наводнени улици в централна градска част.  От село Клокотница – жена и две деца – изведени на безопасно място в съседни сгради, работят в момента по евакуация от други сгради. От  Татарево – 10 човека от образувал се остров в реката и работят в момента.

В  Област Габрово към 12 часа е съобщено за спрял влак на спирка Съботковци,  поради прекъсване на електрозахранването по контактната мрежа. По данни от единния европейски спешен номер 112 пътниците са 21 и се намират в купетата. Създадена е организация от Община Габрово за извозване на пътниците с автобус.
Има информация, че на жп спирка Соколово, община Дряново и жп гара Плачковци, община Трявна, има спрени пътнически влакове поради прекъснато електрозахранване по контактната мрежа. По данни от жп гара Дряново във влака на спирка Соколово има 60 пътници.

Към момента продължава интензивният снеговалеж. Снежната покривка е между 40 и 50 см и голяма част от общинската пътна мрежа е непроходима. Снегопочистването е затруднено.

Към 14:30 ч. от РДПБЗН – Бургас е поискано организиране на евакуация с хеликоптер на бедстващ човек от наводненията между Приморско и село Ясна поляна. Изпратено е искане до МО за хеликоптер, който да евакуира бедстващия. Към 16:00 часа поради лошите атмосферни условия, хеликоптерът на МО не може да продължи акцията по евакуация. Работи се по организирането на алтернативни варианти за евакуиране на гражданина.

Общо са евакуирани над 60 човека от засегнатите населени места. Обявени бедствени положения има в следните населени места: община Габрово и община Севлиево – вследствие на обилни снеговалежи, община Баните, област Смолян, община Бургас, община Приморско – вследствие на наводнения. В Ловеч в момента заседава областният щаб за действие при кризи.

Затворен е проходът Шипка (до почистване на падналия сняг);
Затворен е проходът Троян – Кърнаре;
Затворен е проходът на Републиката (вследствие на паднали дървета в района на град Килифарево. Екипи на ПБЗН работят по разчистване и изтегляне на закъсали автомобили);
Затворен за движение е пътят София – Самоков;
Затруднено е движението през прохода Витиня;
Проходът Хаинбоаз е отворен само за леки автомобили;
Наводнен е пътят Приморско – Китен

Наблюдавани язовири.
– Село Драчево – има вероятност за преливане на микроязовира;
-Поселище Маринка /над Ченгене скеле/ има вероятност от преливане на микроязовир. Жителите на селото отказват да се евакуират. Обмисля се принудителна евакуация с органите на полицията.
Места с нарушено електрозахранване.
– На територията на община Габрово има около 50 населени места без електрическо захранване, а на територията на община Севлиево – 10;
– В община Баните, област Смолян, е спряно електрозахранването;
– Край ЖП гара Съботковци, обл. Габрово е спряно електрозахранването по жп линията;
– общ. Велинград – Света Петка, Юндола, Крастава, Биркова, Куртово,Дренково, Пашово; – общ. Батак – Нова махала и Цигов Чарк.

You may also like...