Заради защитените видове птици обезопасяват електроразпределителни стълбове в Природен парк „Странджа”

evn-ptici2В района на Малко Търново до края на месец октомври ще бъдат обезопасени осемдесет и три броя електрически стълбове.  Монтирането на изолаторите се извършва безвъзмездно от служители на EVN България. А причина за акцията е съхраняване на защитените видове птици. Една от честите причини за смъртността им са инциденти със съоръжения от електропреносната мрежа. 

В България от токови удари, причинени от необезопасени електрически стълбове, през последните години загиват екземпляри от няколко изключително редки видове птици. Сред тях са царски орли и белоглави лешояди, за които природозащитниците в страната ни хвърлят огромни усилия в борбата срещу изчезването им от българските територии.

Проблемът с опасните електрически стълбове е отразен в редица научни публикации, но той не съществува само у нас. Това е един от основните фактори, застрашаващи популациите на грабливите птици в Европа, Азия и Африка.
По българското Черноморско крайбрежие преминава Източноевропейският миграционен път на птиците Via Pontica – втори по големина в Европа. Всяка пролет и есен могат да бъдат наблюдавани стотици хиляди мигранти. Небето се превръща в своеобразна птича магистрала. Множество любители на птиците (бърдуочери) и професионални орнитолози посещават тази част на страната именно поради възможността да наблюдават процеса. Разклонения на Via Pontica има и над вътрешните части на Природен парк “Странджа”. Голям дял от мигриращите видове са представители на дневните грабливи птици, както и на щъркелоподобните.

Всички наши дневни грабливи видове птици са защитени и подлежат на опазване, съгласно Закона за биологичното разнообразие и редица международни споразумения, които България е ратифицирала. Същото е в сила и за щъркелоподобните. Всичко това наложи идентифициране на възможните конфликтни точки в парка и последващо обезопасяване на съоръжения от електропреносната мрежа.

Може да харесате още...