Монети от 15 римски императори на изложението „Булколекто“ в Пловдив

Panair-Bulcolecto-3Уникална сбирка от римски антични монети, сечени от 81 г. до 222 г. във Филипополис, показва Нумизматично дружество-Пловдив на изложението „Булколекто 2014“. То се провежда от 24 до 26 октомври в Медународен панаир Пловдив.  Колекцията съдържа образци от над 400 емисии, правени по време на управлението на 15 римски императори. Върху бронзовите монети са изобразени божества, култови комплекси, спортни съоръжения и моменти от Филипополските Питийски игри.

Експозицията веднага грабна вниманието на посетителите, наред със звездата на изложението – първата в историята пощенска марка, наречена „Черното пени“, която тук се съхранява в бронирана витрина. С показването на филателната рядкост се отбелязват 175 г. от началото на издаването на марки и на филателното движение в света. Днес колекционерите на пощенски марки са 15 милиона, посочи Спас Панчев.

В палата 7 може да се види и първата марка на Португалия, издадена през 1853 година. Тя е включена в Международната филателна изложба „България – Португалия“, на която се представят 11 български и 8 португалски експоната, като всички гостуващи колекции са носители на златни медали.

Петото издание на „Булколекто“ е посветено на 25-годишнината на Европейската филателна федерация (ФЕПА), в която сега членуват 7 300 000 колекционери на марки от 43 държави.  Акцент на петото издание е и 135-годишнината от началото на пощенските съобщения в България и издаването на първите наши марки.

Българската пощенска марка се превърна в изкуство, подчерта Станислав Дочев, главен изпълнителен директор на компанията „Български пощи“, която е съорганизатор на изложбата „България – Португалия“. Колекционерите могат да видят всичко, издадено през последните 10 години, на щанда на „Българска филателия и нумизматика“, обяви Дочев.

You may also like...