Смяна на бг дипломати зад граница

flag_bg2Правителството освободи от длъжност украинския гражданин Иван Аврамов от длъжността почетен консул на Република България в Украйна, със седалище в град Донецк и с консулски окръг, който обхваща Донецка, Луганска и Запорожка области на Украйна.  Аврамов е освободен от длъжността след постъпили сведения за участие в дейности, които биха могли да доведат до уронване на престижа на България в Украйна и да имат негативни последици за отношенията между двете държави, както и за ефективната защита на правата на българската общност в Украйна, съобщиха от правителствената информационна служба. Името на Аврамов се свързва с публикации за негова съпричастност към дейности срещу украинската държава, което е сериозна пречка за осъществяване на основните функции на длъжността почетен консул, обясняват от пресцентъра.

И още рокади  в дипломатическите среди от вчерашното заседание на МС:  правителството ще предложи на Президента на Република България да издаде укази за назначаване на извънредни и пълномощни посланици на страната ни в Иран, Катар, Казахстан и Туркменистан.

Предложен да поеме мисията ни в Иран е дипломатът Христо Полендаков, началник на отдел „Южна и Югоизточна Азия” в дирекция „Азия, Австралия и Океания” на МВнР. На сегашния етап посолството на България в Техеран се ръководи от временно управляващ. Това създава пречки за добрата координация на работата в рамките на мисията, намалява възможностите за пълното използване на потенциала на развитието на двустранните връзки.

Действащият извънреден и пълномощен посланик в Катар Мирослав Зафиров е прекратил взаимоотношенията си с МВнР с едностранно предизвестие, което налага назначаването на нов ръководител на мисията ни. Предложението е това да бъде Метин Казак. Той е бил заместник Национален омбудсман, два мандата член на Европейския парламент, където е изпълнявал функциите на заместник-председател на Подкомисията за правата на човека, заместник-член и член на Комисията по външни работи, координатор на Комисията по международна търговия и член на делегацията за връзки с държавите от Югоизточна Азия.

За посланик в Казахстан е предложен Васил Петков, опитен дипломат от кариерата, който от април 2014 г. е и.д. директор на дирекция „ООН и сътрудничество за развитие” в МВнР. След 2012 г. посолството на България в Казахстан се ръководи от временно управляващ. Като се отчита интереса от пълноценно развитие на отношенията ни с тази държава в различни области на сътрудничество, както и задълбочаване на отношенията между ЕС и Казахстан, е необходимо назначаването на посланик.

Към момента България няма акредитиран посланик в Туркменистан. В същото време в отношенията между двете страни са налице неизползвани възможности за задълбочаване на сътрудничеството в политическата, търговско-икономическата и културно-образователната области. Предложението на правителството е мисията ни да бъде оглавена от посланика ни в Москва Бойко Коцев, който ще съвместява двете длъжности.

Може да харесате още...