Електропастири от държавата за пострадалите карловчани от набези на кафява мечка

pyt_gora_listaДежурни групи в карловско ще прогонват мечките с гумени куршуми, докато не бъдат монтирани електропастирите. Това реши съвместна работна група от представители на МОСВ, РИОСВ – Пловдив, Дирекция Национален парк «Централен Балкан» и Изпълнителната агенция по горите.Те посетиха вкупом квартал Сушица в града на Левски, където вече цял  месец мечка слиза да лапа от кошерите на двама стопани. На място експертите са констатирали съборени кошери и разчупени пчелни пити. От тази вечер ще бъдат сформирани и дежурни групи, които ще охраняват района.

РИОСВ – Пловдив ще осигури монтажа на 2 електропастира на място утре.  Комисията от експерти, посетили района, е взела решение и да бъдат поставени хранилки с ябълки, царевица и други продукти, за да отдалечат кафявата мечка от пчелините и града.

До момента представители на екоинспекцията в Пловдив са извършили 10 проверки в района на Карлово и Калофер по подадени сигнали. Съгласно Правилника за приложение на Закона за лова и опазване на дивеча всички щети, нанесени от кафявата мечка се заплаща от Министерството на околната среда и водите.

Може да харесате още...