„Главен инспекторат” на МС започва проверка в Държавната агенция за българите в чужбина, освободен е и.д. председателят на агенцията

globus_peroГлавният инспекторат на Министерски съвет ще направи проверка на дейността на Държавната агенция за българите в чужбина по искане на вицепремиера Илияна Цанова. Повод са публикации в медиите, които цитират резултатите от прокурорска проверка от началото на годината за периода 2011-2013 г. и съдържат данни за нарушения на процедурите при издаването на удостоверения за български произход, противоречиви практики и субективност при решенията. Вицепремиерът Цанова е сезирала и Комисията за превенция и противодействие на корупцията към Министерски съвет, която да провери, както дейността на Държавната агенция, така и действията на ръководството. Докладът на Главния инспекторат ще бъде изготвен до 30 октомври и предаден на министър-председателя и ресорния вицепремиер. Проверката ще включва и работата на агенцията през 2014 г.

Със заповед на министър-председателя Георги Близнашки, на основание чл.19а, ал.2 от Закона за администрацията, е освободен и.д. председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Йордан Янев. В доклада с мотивите за освобождаването му се посочват сигналите за нередности, свързани с неспазване изискванията на Закона за българското гражданство и Закона за българите, живеещи извън Република България, както и заниженият контрол от страна на ръководството на агенцията. Посочва се, че отправените препоръки от Върховната административна прокуратура от януари 2014 г. не са изпълнени своевременно и не са спазени изцяло. В доклада на вицепремиера Цанова се казва още, че настоящето ръководство на агенцията не е успяло да гарантира прозрачност на работата и обективност на процедурите по издаване на удостоверения за български произход.

„Необходимо е преразглеждане на функциите на агенцията, която не изпълнява достатъчно ефективно държавната политика за българите в чужбина. Дейността на агенцията трябва да се съсредоточи върху работа с българската диаспора, на базата на съвременна визия и комуникационна стратегия. Институцията трябва да бъде проактивна в подкрепата си на българските общности в чужбина при реализацията на проекти в сферата на културата, образованието, изучаването на български език, предприемачеството. Необходимо е следващото редовно правителство да направи конкретни стъпки в тази посока, като разполага и с резултатите от проверките, които бяха разпоредени днес.”, коментира вицепремиерът Илияна Цанова.

източник: пресцентър МС

 

Може да харесате още...