В София представят възможностите за образование в Италия

books-studentsС изложението „Дни на италианското образование” започва Седмицата на италияанския език по света, която се провежда за 14-ти път. Форумът представя 15 от най-добрите държавни и частни университети в Италия, с учебни програми на италиански и английски език. Днес и утре от 11 до 17 часа в сградата на „Интерпред” в София кандидат-студентите ще могат да разберат къде и как в Италия могат да продължат образованието си.

„За мен е удоволствие да подкрепя изложение „Дни на италианското образование” за втора поредна година. Тази инициатива предоставя възможност на българските студенти, които се интересуват от Италия, да се срещнат с италиански университети и да се информират за своя академичен избор”, споделя Марко Монтеки, председател на Италианска търговска камара в България. „Горд съм да обявя, че тази година Италианска търговска камара в България в сътрудничество със „Скай Лайнс” обявява конкурс на тема „Качественото хранене: където добрият вкус среща доброто здраве”. Наградите за конкурса са две стипендии от 1000 лева. Пожелавам на всички да спечелят този конкурс и да получат средства за обучение в Италия”.

През последните няколко години нарастващ брой български и чуждестранни студенти избират Апенинския полуостров за продължаване на своето обучение. За да отговорят на тази нужда, италианските университети създават програми и на английски език, като добрата новина е, че това става на много достъпни цени.

Таксите в държавните университети се определят на база семейни доходи. Болшинството от българските студенти заплащат между EUR 800–1200 на година. Голяма част от университетите предлагат възможности за финансиране под формата на академични стипендии, покриващи таксите за обучение, а понякога и тези за настаняване. „Освен това, чуждестранните студенти с ниски доходи имат достъп до финансово подпомагане в размер до 5000 евро на година под формата на социални стипендии, намаление на карти за градски транспорт, настаняване, храна и спорт”, заявява организаторът Димитър Александров от агенция „Скай Лайнс”, която е с дългогодишен опит в посредничеството между студентите и университетите и е най-активната агенция в работата с университети в Италия.

Сред изложителите се откроява POLITECNICO DI MILANO, един от най-реномираните университети за архитектура, инженерни науки и дизайн и Римският държавен университет UNIVERSITY OF ROME TOR VERGATA, класиран в “Топ 50” на най-добрите университети в света с по-малко от петдесетгодишна история. Ще присъства UNIVERSITÀ CATTOLICA DEL SACRO CUORE, сред чиито възпитаници са бившият председател на Европейската комисия Романо Проди, трима министър-председатели на Италия и осем министри. В изложението участва и UNIVERSITY OF PISA, чийто най-виден възпитаник е „бащата на науката” Галилео Галилей.

Популярните колежи за мода, дизайн и визуални изкуства ISTITUTO EUROPEO DI DESIGN, NABA
и DOMUS ACADEMY също ще бъдат представени. Те предоставят стажове в световно известни компнаии: Alitalia, Fendi, Max Mara, Gianni Versace, Armani, Valentino, Missoni, Trussardi, Pupa, Ferre, Publicis, McCann Erikson, Saatchi & Saatchi и Conde Nast.

BOCCONI, CA’ FOSCARI UNIVERSITY OF VENICE и LINK CAMPUS UNIVERSITY ще бъдат представени от Италианска търговска камара в България. LINK CAMPUS съчетава обучение по британската образователна система с културата и дидактическите методи на Италия.

В изложението ще дебютират миланския институт по мода ACCADEMIA DEL LUSSO, специализираната академия за пилоти ACCADEMIA DEL VOLO, университета за дистанционно обучение eCampus и кулинарната академия LA SCUOLA DI CUCINA.

В конкурса за есе могат да вземат участие всички, кандидатствали и приети за обучение в Италия чрез агенция “Скай Лайнс” за 2015-2016 учебна година. Есетата трябва да бъдат с дължина до 1000 думи и да се изпратят на info@studyinitaly.bg. Крайният срок за програмите на английски език е 1 март 2015г., а за програмите на италиански език – 1 юли 2015г.

Всички, които се регистрират за „Дни на италианското образование” на www.studyinitaly.bg участват в томбола за два безплатни двупосочни билета до Рим.

 

Може да харесате още...