Държавата върна на Църквата собствеността върху катедралния храм Александър Невски

ikona_sve6tВъпросът за собствеността на храма намери логичното си решение благодарение на последователните усилия, както от страна на служебното правителство, така и на църквата. С този акт държава и църква си подадоха ръка и демонстрираха пред българския народ, че с добронамерен диалог и със споделени усилия всеки въпрос може да намери своето решение. С тези думи министър-председателят проф. Георги Близнашки откри церемонията в Министерския съвет, на която той връчи на  Патриарх Неофит нотариалния акт за собственост на храм-паметника „Свети Александър Невски“.  Въпросът със собствеността на църквата продължава близо 100 години, като особено драматични са били дебатите през последните 25.„След решението, което служебното правителство взе на 1 октомври, вече имах възможност да определя този акт като исторически“, изтъкна проф. Близнашки и добави, че за първи път от много години насам е намерена добра воля въпросът да бъде решен. „Този жест е безпрецедентен и показва добрите отношения между българската държава и Българската православна църква“, категоричен беше премиерът.

В рамките на церемонията беше подписан и договор за учредяване на вещно право на ползване от държавата в лицето на Министерство на културата върху Криптата в катедралния храм, където се намира Музеят за ранно християнско изкуство. Максималният срок за учредяване на такова право според Устава на БПЦ е 25 години, но в писмо на църквата до правителството изрично се посочва, че в съзнанието на Светия синод правото се учредява безсрочно – дотогава, докато българската държава има нужда от Криптата като седалище на музея.

Специалисти твърдят, че патриаршеската катедрала се нуждае от спешен ремонт, за който ще са нужни най-малко 10 милиона лева.

Президентът Росен Плевнелиев, членовете на служебното правителство и представители на Светия синод.

Може да харесате още...