Допълват изискванията към фирмите за технически надзор и поддръжка на асансьори

kooperaciaНеобходими са не по-малко от три лица, които да изпълняват функциите съответно на: специалист, осъществяващ дейностите по технически надзор, технически ръководител и отговорник по качеството. Въвежда се изискването поне едно от трите лица да притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ и най-малко 5 години стаж по специалност, свързана с проектирането, производството, поддържането, ремонтирането, преустройването или техническия надзор на съоръжения с повишена опасност. Това са само част от допълнителните изисквания към фирмите за технически надзор и поддръжка на асансьорите. Те се въвеждат с промени в няколко наредби към Закона за техническите изисквания към продуктите, които в сряда правителството гласува. 

С други промени лицензираните лица и лицата, вписани в регистъра по Закона за техническите изисквания към продуктите (ЗТИП), се задължават да използват компютъризирана информационна система за електронно отчитане на извършваните от тях дейности по технически надзор (информация за регистрираните съоръжения с повишена опасност и за извършените технически прегледи, изпитвания и други на съоръжения с повишена опасност). Електронно ще се отчитат и дейностите по поддържане, ремонтиране и преустройване на съоръжения с повишена опасност. Това ще гарантира максимално решаване на проблемите с формалните проверки, лесна оценка на риска и контрол върху лицензираните фирми. Смята се, че въвеждането на информационната система ще допринася за по-качествено административно обслужване и за развитие на електронното управление.

Също така, техническият надзор на допълнителна група съоръжения се прехвърля към лицензирани фирми. Това ще освободи ресурс от служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, които в момента извършват прегледи на тези съоръжения, и ще ги насочат към проверки на лицензираните фирми. Това ще бъде поредна стъпка към прилагането на европейската практика държавният технически надзор да извършва само надзор върху лицензирани лица и на съоръжения след оценка на риска.

Остава да видим дали тези мерки ще останат само на хартия. Или ще имат практическа полза.

Може да харесате още...