Две осъдителни присъди за нарушения против избирателните права, 930 предупредителни протокола по закона за МВР

izbori_003Прокуратурата повдигна обвинение на 45-годишен мъж от Кнежа за склоняване към гласуване в полза на определена политическа партия. Районният съд е постановил 6-месечна пробация за извършителя. Повдигнати са обвинения по същия член и на 62-годишна жена от Плевен като Районният съд на града й е постановил 1-годишна пробация. По данни на Прокуратурата, от началото на предизборната кампания до момента са образувани 53 досъдебни производства, две от тях – бързи. 19 са в София; 8 в Пловдив, 4 във Варна, 9 в Бургас и 13 във Велико Търново. Образуваните проверки са 324, а постановените откази – 210. Изпратените преписки на други органи по компетентност са 13.

Националното междуведомствено звено между Прокуратурата, ДАНС и МВР продължава работата си, като сигнали за нарушения могат да се подават в прокуратурите по места и в районните полицейски управления.

На територията на цялата страна продължават активните полицейски действия срещу подобен вид нарушения, съобщават и от Полицията. Съставени над 930 предупредителни протокола по Закона за МВР. Проверките с цел противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите ще продължат.

Може да харесате още...