13 часа без информация има ли живи хора след взривовете в Барутната фабрика в Горни Лом – нормално ли е?

pojar_vzriv_ogin_dimВ периметър 500 метра има отломки от взривения цех за боеприпаси в Барутната фабрика в Горни Лом, две сгради са сринати със земята, това стана ясно от извънредна пресконференция късно снощи. Първият оглед с 4 термовизионни  камери, разположени на височини над мястото на инцидента, е показал, че няма признаци на живот около района. В случай на каквото и да е движение в периметъра, който “виждат”, те могат да го отчетат.  13 часа след случая все още няма достоверна и потвърдена информация за броя на хората, които са били на смяна по време на инцидента – това нормално ли е? Трима души са в болница, говори се за 15 изчезнали на този етап. Техни роднини и близки са в очакване на информация, отцепени с екипи на неотложната помощ и журналистите на 4 км. от фабриката. Категоричното становище на Полицията е, че няма необходимост от евакуация на хората от Горни лом. Районът на инцидента е отцепен. По данни на МВР, от съображения за сигурност спасителни екипи ще влязат във фабриката за боеприпаси не по-рано от 24 часа след като бъде регистриран последния взрив.

Сигналът за първия е получен на тел.112 в 17.05 часа. Не е ясно дали става дума за взрив при утилизация на боеприпаси или от нещо друго. Заводът е частна собственост и произвежда взривни вещества за граждански цели и утилизира боеприпаси. Към мястото незабавно са били насочени екипи на полицията и пожарната. Уведомена е и Инспекцията по труда. От снощи на мястото на трагедията са министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГДПБЗН Николай Николов. Съвместно с Окръжната прокуратура във Видин, за провеждане на първоначални действия по разследването. По разпореждане на главния прокурор на място са изпратени и следователи от Националната следствена служба.

Днес безилотен самолет ще обикаля над завода, за да се установят пораженията. В готовност е и военна машина, наричана “котка”, да се включи в операцията. 3-ма доброволци са в готовност да влязат в заличения със земята цех, предаде Нова ТВ.

Може да харесате още...