12 пловдивски автори – с книги, подкрепени от Община Пловдив

globus_peroКнигите на 12 пловдивски автори, между които колегата Екатерина Костова от F2F TV, получиха подкрепа от Община Пловдив в най-мащабния като участие творчески конкурс от 6 години насам. В него се състезаваха общо 40 ръкописа от всички жанрове на литературата, литературната критика, културологията и краеведството. Жури от 7 творци, председателствано от омбудсмана Димитър Атанасов, по чиято идея стартира Програмата за финансиране на пловдивски автори и важни за Пловдив издания, оценяваше стойността на ръкописите по десетобалната система.  12-те книги с най-много точки са класирани за издаване.

За тях от бюджета си Община Пловдив разпределя, според спецификата на текстовете и дължината им, общо 17
240 лв. Според регламента на конкурса, книгите трябва да излязат до 19 декември с текста, че са с конкурс на Община Пловдив и логото на Пловдив – европейска културна  столица 2019 г.

Най-много ръкописи – 5 – ще излязат под емблемата ма Университетското издателство “П. Хилендарски”.

Книгата на Екатерина Костова “Писма под възглавницата. Или 11 разказа на едно момиче до себе си” ще бъде издадена от ИК “Хермес”. Тя спечели равен брой точки – 45 – заедно с другия предложен за отпечатване роман – “Летящ акордеон” на Ина Иванова (ИК “Жанет 45″). ” Хермес” ще отпечата и получилия най-много точки ръкопис в надпреварата – 61 – литертурната критика “Романология ли! Съвременният бългрски роман между употребата и експеримента” на университетския преподавател по Западно-европейска литература Младен Влашки.

Тази година от надпреварата отпаднаха ръкописите на двама творци – Стефан Бонев и Начо Христосков. Причина, по думите на Антон Баев от журито е, че и двамата работят към Общината и въпреки безспорните си качества на разказвачи, е можело да предизвикат съмнения за конфликт на интереси.

Сред отпадналите са ръкописите на най-възрастния и на най-младия участници в конкурса – изследването за фолклорните традиции на евреите “О, tempora, o, mores” на 94 годишната Ивет Елиезер Анави  и поетичният сборник “Две луни” на 17 годишна ученичка.

От Община Пловдив напомнят, че утре е последният ден, в който може да се участва за поетичния конкурс “Добромир Тонев”.

Може да харесате още...