КСУ „Св. Георги“ Пловдив ще развива социално предприятие с оранжерия

ksu orangeria_00004Първата оранжерия с иноватовна лаборатория в социален комплекс днес посрещна първите си гости. Тя се намира в КСУ „Св. Георги“ в Пловдив и в нея ще се отглеждат цветя, зеленчуци и иновативни култури като стевия, арония, студоустойчиви череши, къпини без бодли, малини и ягоди. Така още в началото на новата учебна година тук стартира дейност социално предприятие, което по думите на директора на КСУ „Св. Георги“ Апостол Делев ще интегрира чрез труд в реална среда хората със специфични потребности.

Днес той отряза лентата на оранжерията заедно с председателя на ОбС Пловдив арх. Илко Николов и кметът на Район Централен Георги Титюков, който като зам. кмет по социалната дейност в края на юни внесе в ОбС проекта за съфинансиране с 10 хиляди лева. В него с дарения се включиха семейство Стъц от САЩ с Николай Гавазов, директор на Фондация „Едно сърце“ и австрийска група бизнесмени.

Оранжерията се разполага на 300 квадратни метра площ и в нея предстои да се инсталира отоплителна инсталация към ТЕЦ. Отделението за разсади ще се оборудва с тип „подово“ отопление, разработка и дарение от фирма Полимекс. В процес на изграждане е и модерната лаборатория. В нея цветята и иновативните култури ще се отглеждат „ в епруветка“, както бебетата се отглеждат инвитро. В спецификата на метода на тъканните култури възпитаниците на КСУ „Св. Георги“ ще бъдат обучавани от специалиста по биотехнологии д-р Стефка Мулетарова.

Сред официалните гости на откриването на оранжерията бяха заместник министърът на труда и социалната политика Спаска Петрова, заместник изпълнителният директор на Агенцията по социално подпомагане Янита Манолова, заместни кметът по спорт, младежки дейности и социална политика Петър Зехтински, директорът на Дирекция „Социална политика“ Веселина Ботева, представители на различни социални домове в Пловдив и цяла група от Италия.

Учителският екип на КСУ „Св. Георги“ и възпитаниците разведоха гостите из базата, в която всичко изработват, поддържат и развиват със собствен труд и средства на комплекса.

Може да харесате още...