За 10 минути изследват безболезнено за рак на устата

rak-ustaЗа 10 минути изследват безболезнено за рак на устата, иновативният метод въвежда за първи път в Югоизточна Европа пловдивска клиника.  900 нови случая на коварната болест регистрират годишно в България, оралният секс, пиърсингът, татуто, наркотиците са сред рисковите фактори, обясняват специалистите.  Само 10 минути отнема безболезнено изследване  с иновативна технология, спомагаща да бъдат открити изменения в тъканите на устата, преди да бъдат забелязани с просто око и преди да са довели до оплаквания от страна на пациента. Авангардният метод, получил награда за иновативност на Световната здравна организация, демонстрираха  специалистите от отделението по дентална медицина на клиника „Медикус Алфа”- проф. Ангел Бакърджиев, д.м., проф.Емил Сарачев, д.м., д-р Десислава Георджева и д-р Радослав Симов. Пловдивската клиника е първата в Югоизточна Европа въвела тази диагностика.

Проучванията показват, че ракът на устната кухина е шестият най-често срещан вид рак. Ежегодно се регистрират около 700 000 нови случаи в целия свят, около 900 в България, от които 125 в Пловдивска област, изнесе шокиращите данни пред медиите екипът на клиниката. Оралният секс, лошата устна хигиена, пиърсингът на езика, устните и носа, тату, ползването на наркотици са сред най-честите причини за появата на това заболяване при младите хора, подчерта дебело проф. Ангел Бакърджиев, който е и преподавател във Факултета по дентална медицина на Медицински университет Пловдив. 1/3 от случаите се свързват с човешкия папилома вирус, който се предава чрез сексуален контакт /обикновено се асоциира с рака на шийката на матката/, допълни д-р Георджева.

Болните от рак на устната кухина, например, са трикратно повече от тези с рак на шийката на матката /РШМ/, като смъртността от РУК е два пъти по-висока. Жените всяка година си правят изследвания за профилактика на РШМ, а на устната кухина, която е лесно наблюдаема с личен и професионален контрол не се извършват наблюдения за евентуално развитие на болестта, изтъкнаха лекарите. Заболяването започва безсимптомно и безболезнено или с незначителни оплаквания, например, мравучкане в засегнатата област, поява на неравности на лигавицата и др. Ракът на устната кухина може да засегне устните, лигавиците на бузата, на небцето, под езика, самият език, сливиците. Открит в ранен етап той е лечим. Затова лекарите препоръчват контролен преглед на 3, 6 или 12 месеца, според оценката на риска, при компетентен специалист.

Клиника „Медикус Алфа” стартира скрининг програма за ранно откриване на рака на устната кухина. Методиката на ранното откриване се основава на изследване, което е безболезнено и се извършва с канадска апаратура излъчваща безвредна синя светлина, която стимулира естествената флуоресценция на тъканите и позволява да бъдат открити различни нарушения на устата, езика и гърлото.

Специалистите документират всички съмнителни промени и провеждат наблюдение и съвременно лечение. Включвайки тази нова технология в своя диагностичен протокол, високо квалифицираният екип на клиниката ще може да установи в ранни етапи аномалии на устната лигавица,които могат да доведат до тежки, трудно лечими заболявания и по този начин провежда близка и далечна профилактика на рака на устната кухина. Така клиника „Медикус Алфа” заявява сериозни позиции в борбата с коварната болест.

Открита в ранен етап (още докато е локализиран ракът), процентът на пет годишната преживяемост при пациенти с РУК е около 83%-90%.

 

 

 

 

Може да харесате още...