Оперният конкурс „Розата на Евтерпа в Карлово” търси тазгодишния си лауреат

Българският режисьор аниматор Брони Ликоманов, който от 2004 година работи в прочутото студио „Уолт Дисни” в Лос Анжелис, е автор на малката пластика на музата на музиката и лирическата поезия Евтерпа. За първи път такава пластика ще бъде връчена на носителя на първа награда на Международния конкурс за оперно пеене „Розата на Евтерпа в Карлово”, който се провежда от вчера, 15ти септември, до 20-ти този месец. Брони Ликоманов е възпитаник на Вероник Стеено, председател на Сдружението „Розата на Евтерпа в Карлово”, аниматор с богата творческа биография. След предварителна селекция в тазгодишното, пето, издание ще се състезават 21 млади изпълнители от България, Сърбия и Италия. Председател на международното жури е проф. Павел Герджиков – оперен певец и режисьор. И тази година първа награда е осигурена от Община Карлово.

По традиция, откриването на конкурса е съпроводено с художествена изложба в Общинската художествена галерия. Тази година изложбата е посветена на големия български композитор Парашкев Хаджиев. Участие при откриване на изложбата на 15 септември ще вземе и носителката на първа награда от 2013 година Гиргина Гиргинова.

През цялата седмица Народно читалище „Васил Левски-1861 г.” Карлово предоставя безвъзмездно сградата за репетиции и конкурсни програми. Също в читалището, в съботната вечер / 20 септември /, ще се състои гала концерт на лауреатите и церемония по тяхното награждаване. В програмата на Международния конкурс са включени и майсторски класове на Драгомир Ненов и Йосиф Герджиков.

Източник: НЧ „Васил Левски – 1861 г.”

Може да харесате още...