Бедствено положение заради наводнения в пловдивските села Кръстевич и Красново; отводняват в пазарджишко, врачанско и Смолян

dujdБедствено положение е обявено в селата Кръстевич и Красново днес по обяд заради порийните валежи в района, които предизвикаха наводнения. Под вода са десетки къщи, пожарникари през целия ден отводняват мазета и дворове. Кирпичените домове, обаче, се пълнят наново с вода заради продължаващите и в момента интензивни валежи. Дъжд като из ведро се лее и в Пловдив. В Пазарджик от снощи – също. Там най-засегнатото село е Добровница, където местните са силно притеснени за реколтата си.

Около хисарските села, които са в бедствена ситуация,  язовир „Гереджика” прелива през преливника и нивото му се следи постоянно.

Затворен е за движение пътят Цалапица – Съединение. Там са наводнени около 15 основни улици и се работи по отводняването на 70 жилищни сгради.

За последното денонощие пазарджишките пожарникари и спасители са извършили 43 отводнявания на територията на село Добровница.

На територията на област Монтана се извършва 24-часово наблюдение на нивото на река Малокутловска и мостовите съоръжения над нея, както и на язовир Огоста, който се изпуска контролирано. Нивото на Дунав при Лом е 624 см., при критични 900 см.

На територията на област Враца се отводнява котелното помещение на гимназия „Алеко Константинов”. На критичните участъци на река Огоста се извършва наблюдение от екипи на пожарната и местната власт.

Интензивните валежи са причината за срутването на три подпорни стени на жилищни сгради в стария център на Смолян. Уведомена е местната власт и са предприети необходимите мерки. Към момента няма данни за застрашени и бедстващи хора. В оперативните центрове на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ не е постъпвала информация за критични нива на язовири и прелели реки.

На този фон директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ инж. Николай Николов награди 160 служители и доброволци, оказали пряка помощ и евакуирали стотици хора в нощта на наводнението в Мизия, което взе и човешки жертви. Първите спасителни екипи са останали на терен повече от 24 часа и с риск за собствения си живот са оказали съдействие на всички бедстващи хора.

Може да харесате още...