Към Съвета по сигурността при МС ще има национален координатор по киберсигурността

netwarsМинистър-председателят да определи национален координатор по киберсигурността, който да ръководи изработването на национална стратегия за киберсигурност и план за действие по киберсигурността,  предвиждат приети от Кабинета днес промени в Правилника за функциите, задачите и организацията на работа на Съвета по сигурността при Министерския съвет. Според тях, координаторът ще  изпълнява и други задачи в областта на киберсигурността, определени от Съвета по сигурността.

Дрига промяна включва при изготвянето на анализи, изводи и в процеса на обобщаване на цялата текуща информация за потенциалните рискове, Съветът да разглежда не само конкретните рискове и заплахи за нашата национална сигурност, но и тези, които предполагат застрашаване на колективната отбрана и сигурност.

И още: възстановява се длъжността секретар на Съвета по сигурност. Той може да е специалист от администрацията на Министерския съвет или командирован експерт от министерство или друго ведомство и ще има координиращи и подпомагащи функции по отношение осигуряването на работата на Съвета.

Може да харесате още...