Кристалина Георгиева – вицепрезидент na EK и kомисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси

brusselseКристалина Георгиева е номинирана от  Жан-Клод Юнкер в новия състав на Европейската Комисия за вицепрезидент и заедно с това комисар, който ще отговаря по въпросите на бюджета и човешките ресурси. Това съобщи в специално изявление премиерът Георги  Близнашки.  “Казано простичко и разбираемо за всички – Кристалина Георгиева в следващия 5-годишен период ще бъде финансовият министър на Европа”, обобщи той.

И още от емоционалното му изказване: “Действително съм преизпълнен с възторг. Ако бяхме на футболен мач, сигурно щях да кажа, че „Господ е българин“, защото изборът на Европейската комисия е от огромно значение и това е първата Комисия, която отразява съотношението на силите в Европейския парламент. Една Комисия, която трябва да направи европейските институции по-демократични, да ги доближи до гражданите и да придобият един по-силно изразен политически облик. Така че, това е изключително важно ново начало в дейността на Европейския съюз, едно ново начало за Европа като цяло.”

Ресорът, по думите на министър председателя, е изключително отговорен. ” Става дума за бюджет от 140 млрд. евро и персонал на Комисията, който тя ще ръководи, който възлиза на 30 хиляди служители”, каза Близнашки. “Но ми се иска с този избор всички ние не просто да се чувстваме пълноправни членове на Европейския съюз, но и пълноценни членове на ЕС, да бъдем горди участници в една мощна икономическа и политическа общност на европейските народи, на европейските граждани”.

Може да харесате още...