БТПП търси нови пазари за български млечни продукти обявното от Русия ограничение за внос на храни от ЕС

kravi_pasatСлед обявеното от Русия ограничение за внос на хранителни продукти от ЕС като част от наложеното ембарго, българските производители и износители на млечни продукти – масло, мляко, сирене, кашкавал и др., очакват трудности и дори фалити, съобщиха от БТПП (Българската търговско-промишлена палата).  На среща преди дестина дни между ръководството на БТПП и на Националната асоциация на млекопроизводителите бяха обсъдени възможните алтернативи и решения за справяне със създалата се ситуация. И такива, според работодателската организация, има. 

В тази връзка БТПП информира, че Европейската комисия предприе редица стъпки за подпомагане на производителите на млечни продукти – мерки, насочени основно към производители на масло, обезмаслено мляко на прах и някои видове сирене.

След среща на Експертната група за спешни мерки наскоро беше взето решение за прилагане на схема „Частно складиране“ за покриване разходите за съхранение на засегнати от ембаргото млечни продукти за период от 3 до 7 месеца. Това предоставя възможност на производителите междувременно да намерят нов пазар за продукцията си.

 

 

 

Може да харесате още...