Пловдив e българският кандидат за Културна столица на Европа през 2019-та

folkfest_plovdiv_2014_031Пловдивчани отдавна знаем, че сме културна столица на България. Днес международно жури призна, че Пловдив ще  е кандидатът на страната за Културна столица на Европа за 2019-та година! 

Mеждународно жури определи в оспорвано състезание с още 3 други прекрасни български градове – Варна, Велико Търново и София – че Пловдив печели състезанието за български кандидат. Победата обяви  на официална церемония в галерия „Средец” на Министерство на културата председателят на журито Стийв Грийн след като два дни с колегите си заседаваха в столицата.

С 13-вековната ни история всеки български град може да е европейска столица на културата, и то не само за една година, но за съжаление такъв е регламентът на конкурса, бяха думите  на културния министър Мартин Иванов.Само един печели, но се надявам, че в това състезание няма губещи”, специално подчерта Силвен Паскуа от ЕК.

 На редовното заседание на Съвета на ЕС през май 2015 г. министрите на културата ще вземат и окончателното решение за определяне на българския град, който да носи титлата „Европейска столица на културата“ през 2019 г.

През 2019-та Европа ще чества 30 години от падането на Берлинската стена. Което е най-силният символ на европейското Съединение.

И ако преди 129 години Пловдив отстъпи на София правото да бъде столица на Съединена България, този път пловдивчани наистина ще трябва да се обединят, за да отстоим признанието, че сме българският кандидат за културна столица на Европа.

Може да харесате още...