EVN внесе заявления за средно с 17, 9 % по-високи цени на тока в ЮИ България от 1 октомври

evn_tabloСредно с 17, 9 % по-високи цени на тока в ЮИ България от 1 октомври поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) EVN за клиентите си от Югоизточна България.   От това увеличение 7,2% ще отидат директно в Националната електрическа компания (НЕК), а за дружествата на EVN ще останат реално 10,7%, обясниха от компанията. По думите им, това е така, защото внесените  заявления коригират една от грешките на последното ценово решение на ДКЕВР. “С него Регулаторът определи изкуствено ниска цена от 30 лв./МВтч. на енергията, която EVN купува от НЕК за покриване на технологичния разход по своята мрежа”, мотивират се още от EVN.

Така крайните цени (без ДДС) за битовите клиенти в Югоизточна България биха били:

Дневна тарифа: 0,18205 лв/квтч
Нощна тарифа: 0,11244 лв/квтч.

Новите цени се базират на старите принципи, следвани от компанията при всяко едно от нейните ценови заявления досега, коментират от EVN: разходно-ориентиранe, избягване на скрити дефицити в системата, покриване на реалните оперативни, технологични и балансиращи разходи.  Опитът им от последните 25 години в България показвал, че спирането на инвестиции неизбежно води до по-големи разходи в бъдеще. “Известно е, че за периода 1989-2005 г. инвестициите в електроразпределителната мрежа в Югоизточна България бяха на санитарния минимум. С приватизацията през 2005 г. EVN пое ангажимент да навакса дългогодишното изоставане в технологичното и морално обновление на мрежата в рамките на издадената лицензия за следващите 35 години. Като резултат до момента компанията е инвестирала всички средства, получени през цените обратно в сигурност на мрежата и в подобряване на клиентското обслужване. Единственото изключение е 2010 г., когато с изричното настояване на тогавашния съакционер Република България беше изплатен дивидент”.

Според EVN,  ДКЕВР води недалновидна политика  за непрекъснато и икономически необосновано потискане средствата, необходими за развитие на мрежата. По тази причина дружеството два пъти  за последните 10 години било принудено да използва привлечен капитал. “Целта беше да се продължат инвестициите, въпреки намалените от ДКЕВР средства. Практиката обаче показва, че ползването на кредити може да бъде само временно решение, до което не може да се прибягва при всяко ценово решение на ДКЕВР”.

Какво ще е решението на ДКЕВР – очакваме.

Може да харесате още...