Министърът на образованието Румяна Коларова: училищата в Мизия ще бъдат готови за началото на учебната година

u4ili6teУчилищата в град Мизия ще започнат навреме новата учебна година, въпреки щетите от наводнението, заяви министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова. Тя посети, заедно със заместник-министър Ваня Кастрева, засегнатия от бедствията град, за да се запознае на място с работите по преодоляване на последиците от наводненията и подготовката за възстановяването на учебния процес.
Министърът беше в Професионалната гимназия по химични технологии „Васил Левски“ и установи готовност за започване на нормални учебни занятия. Най-пострадал е първият етаж на училището, където вследствие на наводнението, на много места е пропаднала подовата настилка. Няма обаче конструктивни дефекти. Въпреки това учебният процес ще бъде изцяло възстановен на втория етаж. Районната здравна инспекция (РЗИ) е извършила проверка на хигиенната обстановка и е дала вече одобрение за начало на първия срок на втория етаж. Ремонтните дейности по отстраняване на щетите на първото ниво на училището и дезинфекцирането ще продължат и след 15 септември, без да пречат на учебния процес като се очаква да завършат в едномесечен срок.

Министър Румяна Коларова посети и Основното училище „Цанко Церковски“, където  готовност за започване на учебния процес има на втория и на третия етаж, докато продължават ремонтните дейности и дезинфекцирането на първия. И в основното училище има вече разрешение от РЗИ за начало на учебния процес. В сътрудничество с Министерството на младежта и спорта ще бъде подпомогнато възстановяването и на спортните обекти – голям и малък физкултурен салон и лекоатлетическа писта.

В Професионалната гимназия „Васил Левски“ се обучават 94 ученици, а в основното училище „Цанко Церковски“– 257. Установено е, че само осем ученика са напуснали града заради разрушени къщи. Доц. Коларова предостави на двете училища ваучери за подпомагане на учениците, които са изгубили своите домове. Всеки един ваучер е на стойност от 400 лв., като с тях ще бъде подпомогнато закупуването на най-необходимите неща за започването на учебната година като дрехи, обувки, учебни помагала и др. Изразходването на средствата ще се извърши по преценка и под контрола на училищните директори. Беше предоставена и материална помощ на осем души от колектива на Основно училище „Цанко Церковски“, които също са загубили домовете си по време на наводнението.

Може да харесате още...