Външният ни министър: ЕС спешно се нуждае от Обща енергийна стратегия за справяне с енергийната си зависимост от Русия

evn_jiciКризата в Украйна заплашва сигурността на газовите доставки към Европа, от което силно потърпевша би била България, заяви външният министър на България  Даниел Митов пред колегите си в Милано на двудневната неформална среща на първите дипломати на ЕС “Гимних“, цитиран в сайта на МВнР.  Според него, ЕС спешно се нуждае от Обща енергийна стратегия за справяне с енергийната си зависимост от Русия.  Той  изрази и мнението, че спешни действия на международната общност са неизбежни за поставянето на конфликта под контрол, постепенното му деескалиране и намирането на трайно политическо решение. Това задължително включва изтеглянето на навлезлите в Украйна руски войски, посочи Митов.

От своя страна, днес у нас по отношение на ситуацията в Украйна министър председателят  проф. Близнашки коментира пред журналисти, че е необходимо както НАТО, така и ЕС, да втвърдят своята позиция спрямо Русия. „Оставаме не просто пълноправни, но и пълноценни участници в Северноатлантическия пакт. Ще направим всичко необходимо, за да може политическото ръководство в Русия да се съобрази със световното обществено мнение. Но не може на основата на тази кризисна ситуация да се правят отиващи далече заключения. Ще следваме общата линия, до която ще стигнат страните от пакта“, заяви Близнашки.

Помолен да коментира разгорещилия се в последните дни скандал около  стратегическия документ „Визия 2020: България в НАТО и Европейската отбрана, първоначално публикуван в сайта на МО, а после свален от него заради термини като информационна война с Русия и риск за националната ни сигурност, Близнашки заяви, че се работи много интензивно. „Трябва да търсим дългосрочната перспектива, а не да се ръководим единствено от кризисна конюктура, която, надявам се, ще намери своето решение в краткосрочен план“, коментира служебният премиер. Проф. Близнашки категорично отрече да има конфликт с държавния глава по съдържанието на документа. „И двамата сме на мнение, че става дума за работен вариант. Използвахме различни изразни средства, за да изразим своето отношение към този вариант“, заяви премиерът. Той допълни, че на заседание на Съвета по сигурността в Министерския съвет ще бъде дискутиран консолидираният проект на Визията, който по-късно ще бъде внесен в Народното събрание, за да могат основните политически партии да се произнесат по него.

Може да харесате още...