Правителството покани ЕК да оцени способностите ни за управление на риска от бедствия, в Мизия недоволството расте

navodnenie4Правителството покани ЕК да оцени способностите ни за управление на риска от бедствия чрез партньорска проверка. Темата беше обсъдена на заседанието на кабинета днес в присъствието на комисар Кристалина Георгиева. Подобна възможност е регламентирана с решение, влязло в сила в началото на годината. То предвижда изграждането на обща политическа рамка за превенция на риска от бедствия с цел постигане на по-високо ниво на защита и устойчивост. Новината идва в момент на нарастване на недоволството на пострадалите от наводнението в Мизия. Хората, останали без дом, се притесняват, че идват студените сезони, а няма яснота къде и с какво ще ги посрещнат. По информация на вицепремиера Йордан Христосков, еднократните помощи вече са разпределени сред почти всички хора в засегнатия район, но за друго финансово подпомагане не може да се говори преди да е готова оценката на щетите. Тя все още се бави, стана ясно от изказването на Христосков пред медии днес.

На този фон хората заплашват с бойкот изборите и публично призовават партиите вместо да дават пари за печат на плакати, да подпомогнат районите с къщи, негодни за живеене.

Екипът от външни експерти по партньорската проверка, за коят българските власти отправиха покана днес, работи с финансиране  от Европейската Комисия, уточниха от пресцентъра на МС. Осъществява се цялостен преглед на моментното състояние – готовността, способностите, съществуващите стратегии и др. Техните констатации, анализи и препоръки дават възможност за подобряване на управлението и политиките, свързани с управлението при бедствия, както и за ангажирането на широк кръг от отговорни институции и заинтересовани страни.

През 2012 г. и 2013 г. пилотни партньорски проверки са проведени във Великобритания и във Финландия.

Може да харесате още...