Българският министър на външните работи пред Асоциацията на българите в Украйна: следим с внимание развитието на събитията

globus_peroБългария е наясно, че българската общност в Украйна е пряко засегната от продължаващата криза. Следим с внимание развитието на събитията, като очакваме подобряване на положението на българите в Украйна и гарантирането на техните права, включително и за статута на българския език на регионално ниво. Това е заявил външният ни министър Даниел Митов пред Антон Кисе, председател на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната рада, в навечерието на днешната среща на президентите на Украйна и Русия, в която ще участва и Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън.

От своя страна, Антон Кисе е подчертал, че независимо от смените на правителствата, българската общност в Украйна винаги е усещала много силна морална подкрепа от страна на българската държава. Доказателство за това е и възможността за поддържане на постоянна връзка с Министерството на външните работи.

По информация на българското МВнР, двамата са изразили общата надежда на предстоящите днес разговори в Минск между президентите на Украйна и Руската федерация да бъде намерено политическо решение на кризата. Русия трябва да се яви като конструктивен фактор за постигането на траен мир, посочи министър Митов.

В същото време ЕС и България очакват да видят от украинските власти политическа воля за провеждането на реформи. Готови сме да окажем необходимата експертна помощ. Българската страна притежава както положителен, така и отрицателен опит, натрупан по пътя на евроинтеграцията, който може да бъде полезен на Украйна, заяви още Даниел Митов.

Външният министър още веднъж подчерта позицията на България в подкрепа на териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Антон Кисе определи като спекулации твърденията, че представители на българската общност в Украйна подкрепят действията на сепаратистите.

източник: МВнР

Може да харесате още...