Бойни стрелби на Шабла

raketni_voiski_10Реални бойни стрелби ще огласят района на Шаб днес и утре. Причината е полевото обучение на военния полигон там. Формированията за Противовъздушна отбрана (ПВО) на Българската армия, въоръжени с преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела 2М”, ще стрелят по имитирани въздушни цели.  Към Сухопътните сили ще се включат Военновъздушните и Военноморските сили.  Очаква се за два дни да се извършат над 100 бойни пуска по имитатори на въздушна цел. В този период временно опасни за въздухоплаването ще са зоните до 5000 метра височина, които се намират във въздушното пространство над полигона и прилежащата акватория в териториалното море, съобщават от Министерството на отбраната.

Офицер, провеждащ учението е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, а общ ръководител на стрелбите е подполковник Георги Гатев-началник на сектор „Подготовка на формированията за ПВО” в Командването на Сухопътните войски. Ръководители на стрелбите с ПЗРК „Стрела 2М” на формированията за ПВО на ВВС и ВМС са подполковник Александър Ячовски и капитан I ранг Кирил Вълчанов.

Вчера  министърът на отбраната Велизар Шаламанов откри  дискусия по проекта на „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“.  Шаламанов припомни, че през 2013 г. е приет Пакет от цели, които нашата страна трябва да изпълни до 2020 г. Той подчерта, че към този момент, независимо, че не е приключил процесът на Преглед на структурите на силите, не се предвиждат каквито и да било стъпки по намаляване на числеността на въоръжените сили. Подходът е коренно различен. „Ние искаме разходите за отбрана да бъдат инвестирани в превъоръжаване, да бъдат придобити видими нови способности и това да стане в тясно партньорство с българската индустрия, но при максимално използване на агенциите на НАТО и на ЕС“. Мненията и препоръките на експертите и представителите на неправителствените организации, изказани по време на дискусията, ще бъдат взети предвид преди внасянето в сряда на документа в Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Може да харесате още...