Президентът Плевнелиев се обяви за увеличаване на силите на НАТО в региона на Югоизточна Европа и Черно море

nato_flag„Събитията в Украйна доказаха, че не можем да приемаме за даденост мира и сигурността в Европа“, подчерта по време на работна среща във Варшава днес президентът Росен Плевнелиев пред президентите на страните от НАТО от Централна и Източна Европа.  Според българския държавен глава, страните от Алианса трябва да останат единни и решителни, за да предотвратят последваща ескалация на конфликта в Украйна. Увеличаване на силите на НАТО в региона на Югоизточна Европа и Черно море, провеждането на повече съвместни учения, както и по-активното използване на съвместните военни съоръжения в България, бяха сред направените предложения от президента Плевнелиев.


Технологичната модернизация е от ключово значение за съхраняването на НАТО като най-ефективния и способен военен съюз в света, беше общата оценка на участниците в срещата. Това изисква отделянето на поне 2% от БВП на държавите за нуждите на отбраната, а 20% от военните бюджети следва да бъдат предвидени за капиталови разходи и модернизация. Росен Плевнелиев подчерта, че страната ни ще изпълни предвиденото в Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили на Република България постепенно увеличение на разходите за отбрана до 1.5% от БВП до 2015 г., с последващо нарастване от 0.1% годишно до достигане на предвидената граница от 2%, както и за достигане на ниво на капиталовите разходи от 15 процента от бюджета за отбрана.

Инициативите „Интелигентна отбрана“ и „Свързаност на силите“ дават нова възможност на държавите от НАТО да търсят адекватен отговор на предизвикателствата пред сигурността чрез коопериране и сътрудничество, въпреки ограничените финансови възможности, с които разполагат, беше отбелязано още на срещата. България продължава да обмисля възможностите за поддръжка на многоцелеви изтребители и обучение на пилоти, съвместно с други партньори от Югоизточна Европа, отбеляза Росен Плевнелиев.

Бързото изготвяне на общ План за готовност на НАТО за действие, както и приемането на планове за действие при извънредни ситуации от отделните държави-членки са важни стъпки към повишаването на общата сигурност, подчерта още Росен Плевнелиев. България вече работи заедно с Румъния за постигането на подобно споразумение, което ще увеличи интеграцията и отбранителните способности на двете държави. У нас предстои да получи акредитация и Център на НАТО за управление на кризи и реакции при бедствия. Президентът изказа благодарности на Полша и Гърция, които участват в проекта и прикани и останалите страни да се присъединят. Като област, в която България следва да положи повече усилия, президентът посочи киберсигурността и отбраната.

Държавният глава се обяви за запазване на политиката на „отворени врати“ на НАТО, която укрепва партньорството, както и волята за реформи в страните-кандидати за членство. Според Росен Плевнелиев, НАТО следва да определи ясна времева рамка за бъдещето присъединяване на Черна гора към Алианса.

Трансатлантическото партньорство е в основата на ефективното военно сътрудничеството в НАТО, беше подчертано още на срещата. Изразена беше обща подкрепа за декларираната от президента Барак Обама през юни готовност на САЩ да инвестират 1 млрд. долара в увеличаването на отбранителните способности на партньорите от Източна Европа, да разположат допълнителни сили и да участват в повече военни учения, както и да насърчат развитието на отбранителния потенциал на Грузия, Молдова и Украйна.

В изказването си на форума българският държавен глава отново подчерта необходимостта от постигането на повече свързаност между енергийните системи на държавите от Източна Европа и диверсификация на източниците на енергийни ресурси. Страната ни ще завърши изграждането на интерконекторните връзки с газопреносните системи на своите съседи, което ще има позитивен ефект за повишаване на енергийната сигурност в Югоизточна Европа. Държавните глави изразиха подкрепата си за Трансадриатическия газопровод, както и за създаването на газов коридор „Юг-Север“. Обща беше и оценката, че създаването на Европейски енергиен съюз и на единен механизъм за закупуване на енергийни ресурси ще позволи да бъдат преодолени разликите в заплащането и ще обедини ресурсите, инфраструктурите и възможностите за въздействие при водене на преговори от европейските страни.

Държавният глава Росен Плевнелиев подкрепя изразената позиция от президентите, участващи в срещата във Варшава, за “пълно изясняване на обстоятелствата около трагедията с малайзийския самолет от международна комисия с участието на представители на всички заинтересовани държави, осигуряване на пълен достъп до мястото, уликите и свидетелите на трагедията, както и за безопасността на работата на комисията и службите на територията на катастрофата”.

Президентите също така осъдиха военните действия против цивилни, изразиха протест срещу всякаква форма на подкрепа за терористични прояви и призоваха към незабавно прекратяване на въоръжените сблъсъци в Украйна.

Във форума участват държавните глави на България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.

източник: пресцентър Президентство

 

 

Може да харесате още...