Как да се справим с шума от съседите и търговските обекти – съвети от партньорите ни от ceb.bg

znak_stopВсеки човек се нуждае от качествена почивка за добро настроение. А нетърпимият шум от съседите и отвън може да превърне живота ни в истински ад. Викове, кучешки лай, тропане, силна музика – сигурно ви звучи познато. Това са само малка част от нещата, които могат да ни изкарат извън нерви. Как да постъпим, за да се справим с шума и да си върнем спокойствието? F2F TV ви предлага съветитие на партньорите ни от ceb.bg.

Най-напред разговаряйте с проблемните съседи, препоръчва брокер Емилиян Кърчев. Ако това не помага и сте в Етажна съсобственост, поискайте съдействие от домоуправителя. Ако и това не даде резултат, обаждате се в полицията и искате протокол. После той може да ви послужи пред съда в случай, че получите заплахи за самоуправни действия от злоумишлен характер. В никакъв случай не влизайте в излишни пререкания.

Често пъти едни от най-шумните съседи се оказват наемателите-студенти – канят много гости, правят среднощни купони, слушат силна музика. Говорете с наемодателя и го помолете да прекрати договора с тях, съветва консултант Владимир Йосифов. Ако няма ефект, общото събрание на Етажната собственост има правото да изиска прекратяване на договора. По думите на експерта проблемът в България е, че съседите не са единни, за да се борят с нередностите заедно.

Понятията „шум“ и „силен шум“ са различни за всеки отделен човек, коментира консултант Младен Садинов. Идеята на доброто съвместно обитаване на една жилищна сграда е никой да не създава дискомфорт на другия. Ако сградата е зле звукоизолирана, няма как – малко или много трябва да се съобразявате с наличието на съседите си. Всеки от живущите може да се обърне към полицията, ако някой нарушава спокойствието и тишината в часовете между 22:00 и 06:00.

Може ли шумоизолацията да помогне срещу шумни съседи? Консултантът от опит споделя, че каквото и да се направи, за съжаление проблемът ще си остане. При тропане вибрациите се предават по конструкцията на сградата и се чуват отвсякъде. Така че колкото и средства да отделите, резултатът няма да е удовлетворителен.

Фитнес центровете също нерядко се помещават на партерните етажи в жилищни сгради. Живеещите над тях споделят, че непрестанно се чува силен шум от удари на гири и щанги. Как да постъпим, за да спрем тормоза? Начин за справяне с проблема винаги има, уверява Кърчев.
Редът отново е: подавате жалба в ХЕИ, те идват и правят специализирано замерване. След това връчвате предписанието на фирмата, която стопанисва фитнеса. Ако това не промени нещата, завеждате дело, което почти сигурно ще спечелите. Има два варианта – или ще обезшумят залата, или просто ще се преместят. Вторият вариант е много по-вероятен.

Хранителен магазин в жилищен квартал – на пръв поглед нищо нередно и необичайно. Но шумът от зареждане и местене на стоката и замърсяването наоколо също могат сериозно да смущават живущите. Какъв е изходът от проблема с кварталните бакалии? Документите за отварянето на магазин са много и, щом той е отворен, значи е отговарял на всички изисквания, категоричен е експертът. Но дали в момента ги спазва, вече е отделен въпрос.

Всяка община издава наредба за реда и условията за извършване на търговска дейност.
В наредбата за София пише, че „търговецът заявява работно време и часове за зареждане“. Ако живеете в близост до магазин, който не спазва съответната наредба, може да напишете жалба във вашата община. Но, за да имате доказателство, ще ви е необходим протокол за замерване на шум от РИОКОЗ. При две или повече жалби общината е длъжна да вземе отношение.

източник: ceb.bg

Може да харесате още...