Най-голямата европейска обществена кампания за физическа активност NowWeMOVE ще ни учи за трета година как да се движим :)

Flashmob_September_2013Статистиката на Евробарометър 2014 показва, че страната ни е на първо място в категорията най-обездвижена нация със 78% неактивни българи и на 6-то място в ЕС по затлъстяване при децата на възраст от 11 до 17 години. Ето защо за трета поредна година най-голямата европейска обществена кампания за физическа активност NowWeMOVE (Сега се движим) ще ни учи как да се движим.  Основното събитие на кампанията, която  е с продължителност 12 месеца и обхваща периода от края на август 2014 до края на юли 2015, е – “Седмицата на физическата активност и спорт”.  Така в периода 29 септември – 5 октомври в България ще се проведат събития в над 60 града  с над 70 000 души участници. Предвиждат се работни ателиета, зелен фитнес, масови зумба демонстрации, флаш моб в повечето градове на страната, плувен маратон, City Run, функционални тренировки, уроци по паркур, планинско колоездене, слаклайн.

На европейско ниво седмицата на движението MOVE Week ще обхване 33 държави, 750 града, един милион участника и 25 000 доброволци, включени в 2 000 събития и 200 Flash Mob-а. Инициативата MOVE Week се провежда за трети път в България. През миналата година в движението се включиха 35 000 души, в 435 събития, в 26 града.

Move Week 2013Европейските здравни организации единодушно обобщават няколко факта:

През 21-ви век физическата неактивност се счита за болест
Липсата на физическа активност е по-голяма опасност за здравето от тютюнопушенето
Физическата неактивност е четвъртият рисков фактор за смъртта
3.2 милиона хора в света умират от липса на физическа активност
Един от трима възрастни не са активни достатъчно
Липса на физическа активност води до инфаркт, диабет, рак
1/3 от случаите на Алцхаймер са предотвратими с физически упражнения, спиране на пушенето и трениране на мозъка с образование и запомняне

Едногодишната кампания NowWeMOVE в България е със слоуган „Да раздвижим България”. В началото на 2015-та година, са планирани обучения на учители по физическо възпитание в 25 града.

Философията на кампанията е да накара хората да се движат – независимо от тяхната възраст, образование и физическо състояние. Амбицията на движението е до 2020-та година да бъде променено поведението на сто милиона европейци и те да бъдат въвлечени в различни физически активности.

 

Може да харесате още...