“Блажно наддумване” в Конюшните на царя тази неделя под тепетата

blajjno Спектакълът “Блажно наддумване” на Александър Събев се качва на летни сцени Конюшните на царя тази неделя, от 21:00 часа. Театралният проект, базиран на текстове от сборника “Фолклорен еротикон”, съставен от Флорентина Бадаланова, се появява първо в летния Малък сезон на “Сфумато”. Следва покана от Маргарита Младенова и Иван Добчев и така заглавието остава в репертоара на театъра и след края на феста. Представлението е дебют на професионална сцена за младите актьори Николай Кенаров и Илия Атанасов, завършили НАТФИЗ при проф. Пламен Марков. Костюмите са дело на Ирина Василева.

Избраните текстове в пърформанса – от Северозападна България, са много богати, наситени с мощна витална фантазия за причудливо обяснение на света по думите на режисьора Александър Събев.  Проектът е замислен за открито пространство, като действието е локализирано около едно дърво. Екипът разчита на естественият екстериор, даващ усещане за живината на текстовете и ситуациите произтичащи от тях.

“Искахме да се усеща природата – споделя режисьорът. – Тревата, вятърът, звездите и небето са важни, за да звучат добре тези текстове с богата фантазна енергия. За нас беше важно те да не са в типичното театрално пространство, това ги съживява и подчертава тяхната автентичност. Еротичните истории имат много автори, всеки разказвач е наслагвал по нещо от себе си. Сега ние правим същото, подсилвайки максимално наивистичното звучене, забавлявайки се. Консултантът ни д-р Григор Григоров  поработи доста с актьорите по изговора, той познава регионите и диалектите. Пак с него уточнявахме и смислите, всички трябваше да се научим, че “курец” и “пижолина” не са мръсни думи. Говоренето в този спектакъл е свързано с въображаеми ситуации, затова и жената я няма на сцената – тя е нещо силно желано и мечтано, не реално присъствие. Мъжът, когато фантазира за жената, става различен и точно тази промяна е ценна. Героите ни са омаяни от промяната, влюбването ги прави почти поети.”

Действието се развива на поляна, две млади момчета са се качила на едно дърво и гледат момиче което се къпе. Позицията на единия, предоставя “по–богата гледка”, а другият се опитва да я заеме. В стремежа си за това той предизвиква съперникът си и двамата започват дълго, страстно и сладостно блажно наддумване, в което еротичното битува, като тайнство взривяващо въображението и ражда чудновати, хиперболни и същевременно жизнено-обаятелни образи.

Всеки, който отдели час и 15 минути за среща с “Блажно наддумване”, ще се доближи до хумора на балканския езичник, правещ християнските догми по-вкусни за смилане. Билети на цена от 8 лева ще се продават на място, непосредствено преди началото на представлението, уточняват от култовата арт сцена на открито под тепетата.

F2F TV препоръчва – ако сте в Пловдив на 17 август – идете 🙂

 

Може да харесате още...