Римска надгробна плоча от мрамор – в Националния исторически музей чрез анти-трафик акция

razkopki1Надгробна мраморна плоча от римско време с изображение на починали членове на семейство – съпруг, съпруга и детето им  – е най-новото попълнение  в Националния исторически музей, съобщиха от Министерството на културата. Находката постъпи със съдействието на служители от отдел „Трафик на културно-исторически ценности” към ДАНС.  През последните години иманярските набези по тези места се засилиха поради голямото търсене на такива портрети от западноевропейски колекционери и музеи, отбелязват от музея.  Този случай е свързан именно с предотвратяване на подобна иманярска акция. Скулптурата е намерена в района на Сандански – Петрич и ще бъде проучена, почистена и изложена в Музея.  В науката тези надгробни плочи са познати като „Римски портрети от долината на Средна Струма”. Наречени са така, тъй като тази школа е процъфтявала само в долината на Средна Струма – в богатите римски селища около днешните градове Благоевград, Сандански и Петрич.

От НИМ съобщават още, че археологът от НИМ д-р Ивайло Кънев е открил при редовни разкопки край Ивайловград съкровище от времето на император Алексий Комнин от шест билонови монети (билон: сплав от сребро и злато). Откритието е направено в крепостта Родестица в Родопите /съществувала от ІV до ХІV век/, край която река Арда излиза в Беломорската равнина.

Монетите са свидетелство за тежка икономическа криза във Византия през 1081 година, по времето на император Алексий Комнин. Императорът заповядал да оберат от църквите и манастирите свещените съдове, претопил ги и насякъл тези златно-сребърни монети, с които плащал на администрацията и войската.

снимка: архив

 

 

Може да харесате още...