Над 16 млн.лв.  за аварийно-възстановителни дейности в пострадалите от наводненията райони

navodnenie4Още на следващото правителствено заседание ще бъде разгледано решението на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане авансово да бъдат отпуснати 1 млн.лв. за посрещане на неотложните нужди и за направените досега разплащания след наводнението в Мизия. Това обяви министър-председателят проф. Георги Близнашки след първото заседание на Комисията към МС в нейния обновен състав. Предлага се и останалите общини, които са били в режим на бедствено положение, също да получат средства за неотложни дейности и за направени вече разходи, като общата сума възлиза на над 16 млн.лв. 

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов посочи, че заради липсата на правителствено постановление, пострадали от бедствието общини вече два месеца чакат възстановяване на извършените до момента разходи. По отношение на ситуацията в Мизия министърът информира, че са осигурени фургони за около 150 души, но е необходимо общината да осигури площадка за тях.

Йордан Бакалов ще председателства Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, стана ясно още днес. Членове на Комисията ще са вицепремиерът Екатерина Захариева, министрите Васил Щонов, Светлана Жекова и Васил Грудев, както и зам.-министри на финансите, здравеопазването, отбраната, външните работи, труда и социалната политика, транспорта, информационните технологии и съобщенията, образованието и науката, културата.

От началото на годината до днешното си извънредно заседание Комисията е провела три заседания. С две постановления на МС са разпределени 55 млн.лв. от резерва за непредвидени и неотложни разходи. Със Закона за държавния бюджет за 2014г. са определени средства в размер на 70 млн.лв. за целеви разходи за възстановяване и подпомагане. С днешното решение на Междуведомствената комисия на практика остатъкът от средства се насочва за целеви разходи. Допълнителни 50 млн.лв. за преодоляването на последиците от наводненията бяха предвидени с актуализацията на държавния бюджет през август.

Въпрос на време е страната ни да получи европейска помощ и изрази надежда, че максимално бързо ще бъде подготвена и апликационната форма за Мизия. Условията след наводнението в общината все още не позволяват цялостна оценка на щетите.

 

 

Може да харесате още...