Започва изплащането на еднократните помощи на пострадалите от наводненията

navodnena_kolaПървите 522 пострадали от наводненията лица и семейства от Мизия, Крушовица, Бяла Слатина и Борован ще получат помощта в размер до 325 лева утре, 8 август“, съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, който днес беше  в района на общините Мизия и Бяла Слатина. Той поясни, че останалите одобрени ще получат финансовата подкрепа във вторник, 12 август. Очаква се около 1150 нуждаещи се лица и семейства от наводнените селища в област Враца да имат нужда от този вид подкрепа, до момента са приети над 700 молби.

Сумите се изплащат по заявения от нуждаещите се начин – по банков път, в пощенски клон и само при крайно извънредни обстоятелства – на ръка. Във връзка с начина на получаване на парите и по повод на опитите за телефонни измами от мними социални работници,  от Министерството на труда и социалната политика съобщиха, че молби за еднократни помощи се приемат само в разкритите приемни на Агенцията за социално подпомагане (АСП). В никакъв случай служители на АСП не се обаждат на гражданите по телефона във връзка с изплащането на помощите.

От днес се приемат молби за еднократна помощ и от граждани, чиято постоянна адресна регистрация не е на територията на община Мизия, но живеят там и са понесли щети от бедствието.

„Започва изграждането на фургонно селище за хората без подслон в пострадалите от наводненията райони“, обяви още вицепремиерът. Той допълни, че се създава организация и се прави всичко всичко възможно училищата в района да бъдат ремонтирани и готови за началото на учебната година. Утре в града ще пристигне и министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

„На следващото заседание на Министерския съвет ще се вземе решение за отпускане на допълнителна финансова помощ за семействата на загиналите в наводненията“, каза Христосков.

Близо 3000 души са в готовност да помагат в наводнените райони. Към настоящия момент общо 754 души, включени в програми за субсидирана заетост, са ангажирани в най – неотложните дейности в засегнатите селища. В Мизия и Крушовица те са 84, в Бяла Слатина и Борован – 345, във Враца -127 и Криводол – 189.

Осигурява се и допълнителен резерв от 2 163 безработни лица за оказване на помощ при преодоляване на бедствената ситуация. Това са хора, получаващи месечни социални помощи със задължение да полагат общественополезен труд 14 дни в месеца. Тяхното разпределение по общини е следното: 148 души в Мизия, 944 – в Бяла Слатина, 201 – в Борован, 499 – във Враца, 371 – в Криводол.

Агенцията по заетостта има готовност при необходимост да наеме още безработни лица по програми за субсидирана заетост за включване в дейностите по отводняване и почистване на засегнатите райони.

Може да харесате още...