Екипи наблюдават нивото на реки, язовири и водоеми във връзка с очакваните валежи в следващите два дни

reka_mariza_01Противопожарните служби създадоха екипи за наблюдение на водното ниво, критичните участъци и състоянието на хидротехническите съоръжения по поречието на реките съвместно с компетентните структури на Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и храните и кметовете на общини.  Причината са прогнозите на синоптиците за валежи през следващите два дни. Предприети са действия и за отстраняване на предмети, препречващи водните течения, както и за определяне на местата, които трябва да бъдат укрепени с инертни материали и чували с пясък. По данни на МВР, създадена е нужната организация за извършване на аварийни дейности по елементи на хидротехнически съоръжения, като отваряне или затваряне на изпускатели и технически улеи, удълбочаване на преливници, тампониране и прорязване.

От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са изпратени предупреждения за очакваните високи води до общинските съвети за сигурност и диспечерските пунктове на електроразпределителните и ВиК дружества.

Хората от наводнените райони още не могат да започнат разчистването на домовете си, обаче, защото водата, която първоначално ги злая, още не се е изтеглила напълно. Сега надеждата им е следващият порой да не ги напълни отново.

Как ще действа в тази аварийна обстановка заради природата служебният Кабинет – тепърва ще видим.

Може да харесате още...