67 проектни предложения се състезават в конкурса за лого на отличията „Джон Атанасов“

smetalo-JohnAtanasovОбщо 67 проектни предложения постъпиха в рамките на обявения от Администрацията на Президента конкурс за оригинално и разпознаваемо лого на президентските отличия за забележителни постижения в сферата на информационните и комуникационните технологии „Джон Атанасов“.  Първият етап от конкурса за лого на наградите, връчвани от държавния глава, приключи на 31 юли при висока активност и креативност от страна на дизайнерите. На 5 август т. г. ще се състои вторият етап – отваряне на събраните 67 конкурсни предложения, преглед за съответствие с правилата за участие и допускане до класиране.

На 7 август т.г. идейните проекти за лого ще бъдат разгледани от жури, което ще класира предложенията на базата на четири критерия: съответствие с идеята и целите на конкурса „Джон Атанасов“; оригиналност на идеята; степен на графичен и смислов синтез; съвременно излъчване. В състава на независимото жури влизат ректорът на Националната художествена академия проф. Светослав Кокалов, Велина Мавродинова (Студио „Ентусиазъм“), Весела Данчева („Compote Collective“), Бояна Гяурова (мениджър на „One Design Week“), Андреан Нешев („Post-studio“), секретарят на Президента по наука и здравеопазване Анна-Мари Виламовска и секретарят на Президента по култура, образование и национална идентичност Мартин Иванов. Резултатите от класирането ще бъдат обявени на 8 август т. г. на сайта на Администрация на Президента.

Инициативата „Джон Атанасов“ отличава обещаващи млади учени и се провежда в памет на най-знаменития изследовател от български произход в тази област, дал значим тласък на съвременното развитие на света чрез неговото откритие – компютъра АBC.

До 6 август т. г. продължава конкурсът за наградата „Джон Атанасов“, грамотите „Джон Атанасов – за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост“ и грамотите „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“. Правилата за всяка от категориите и необходимите документи за участие са публикувани на интернет страницата на отличията.

снимка – архив: Джон Атанасов Младши дарява дървеното сметало на откривателя на цифровия компютър на  Касимир Симонски, изп. дир. на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“

Може да харесате още...