Кметът на Видин Герго Гергов – вече обвиняем

decaПрокуратурата привлече като обвиняем кмета на Община Видин Герго Гергов по общо три обвинения. Гергов беше задържан вчера при спец. операция на новосъздаденото звено за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС.  По-рано през месеца разследване на Нова ТВ изнесе данни как фирма зарежда детските градини в града с хранителни продукти на значително по-високи цени от пазарните. Целта е била Гергов да набави облага за едноличното търговско дружество, на което е заплащано с общински средства, в резултат на което Общината е ощетена със 150 000 лв., обясняват от Прокуратурата. Според нея, вредите са и от неимуществен характер и се изрзазяват в разколебаване на общественото доверие в местната власт.

Другите две обвинения са свързани с намерени в дома му 15 антични монети от римския императорски период, неидентифицирани и нерегистрирани по съответния ред, както и за 152 патрона, които държал без да има надлежно разрешение.

Гергов е с мярка за неотклонение “парична гаранция” в размер на 30 000 лв. И със забрана за напусканена страната без разрешение на прокурор. Прокуратурата поиска от Видинския окръжен съд и даго отстрани от длъжността кмет на община Видин.

Подобни обвинения има и за кметът на Район Център в Пловдив Райна Петрова. Съдът под тепетата вече я освободи от длъжност.

Може да харесате още...