Петима ученици от Бургаската Математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” представиха България на летен лагер във Франция

burgas-mate2Заредени с амбиция за нови постижения, от Франция се завърнаха петимата възпитаници на бургаската математическа гимназия, изпратени там като награда за представянето си в състезанието „Европейско кенгуру”. Това е най-масовото международно математическо състезание, което всяка държава провежда на родния си език – част от задачите са общи за всички участници, а друга част са локални и характерни за съответната страна. През тази година в в „Европейско кенгуру”се включиха 7 милиона деца от 62 държави. За гимназия „Акад. Никола Обрешков” участието в него и постигането на впечатляващи резултати са утвърдена традиция. 

Бургаската математическа петорка бе отличена за цялостно си представяне в състезанието. Наградата учениците изживяха заедно със своята преподавателка Йовка Николова – седем неповторими дни в централна Франция, в градчето Вандом, недалеч от Тур и Амброаз. Седмокласникът Орлин Кучумбов, осмокласникът Христо Добрев, Цвета Крумова от шести клас и петокласничките Жаклин Катърджиева и Женя Янчева споделиха със свои връстници от Полша, Казахстан и Франция и забележителните си умения в точната наука, и младежкото си въображение. Игрите и състезанията във френския лагер са представили богати възможности за изпитание на знанията и възможностите на ума, както и за интересни забавления.

Решаване на ребуси, пъзели, игра с куба на Рубик са само част от над 30 разновидности на занимания, изпълнили дните на младите хора. Петорката е единодушна: състезанията са били истинско предизвикателство за логиката, усета и уменията им, а до известна степен и за късмета. Препъни камък в турнирите била не само сложността на задачите, а и съвкупността от нестандартни логики и малкото време за решаването им.

Дните във Вандом са обединявали математиката с културата и познанието. Състезанията и игрите се редували с посещения на градове, замъци, катедрали… И навсякъде учениците били посрещнати изключително радушно. Бургаският отбор си спечелил много овации, когато представил България със специално подготвено за целта изпълнение. Облечени в национални носии, със „Ситно шопско хоро” те увлекли всички в българския танц.

„Освен емоционално и културно обогатени, децата се завърнаха и със самочувствието, че принадлежат към общност, която ще им отваря вратите към света”, споделя Йовка Николова. „Надявам се, че това ще ги амбицира още повече да продължат да се трудят в необятното поле на математиката. Математиката е най-универсалният език. Благодарение на него учениците откриват света за себе си”, убедена е преподавателката, която се е посветила да бъде за учениците и водач в науката, и приятел.

След броени дни други 10 деца от гимназия „Акад. Никола Обрешков”, също участници в „Европейско кенгуру”, ще обогатят познанията си за Европа и ще намерят нови приятели. Тяхната награда за доброто им представяне е лагер в Румъния.

Може да харесате още...