Парламентът актуализира на първо четене бюджета на НЗОК с 225 млн. лв.

bolnica-VARNA6На извънредно заседание днес парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 гoдина. Законопроектът, внесен от Министерския съвет, беше подкрепен от 184 народни представители от ГЕРБ, Коалиция за България и ДПС. Един народен представител се въздържа.

Бюджетът на Касата се актуализира с 225 млн. лв., като 25 млн. лв. от тях са за лекарствена терапия при злокачествени заболявания и 200 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ.

Редовното заседание на 22 юли се провали поради липса на кворум. Тогава партиите в НС  имаха съгласие за актуализацията като цяло, но само БСП и ДПС подкрепяха предложението на Министерски съвет за 225 млн.лв., а от ГЕРБ поддържаха увеличението, поискано и от Надзорния съвет на Касата, с 328 млн. лв.

“Не ни е изгодно политически, но е изгодно за държавата, за хората, за болните, за лекарите и всички останали – тук са общини, кохезионни фондове”, обясни позицията на ГЕРБ днес лидерът Бойко Борисов.

Може да харесате още...