Нова инициатива във фейсбук предлага промяна на името на Благоевград в Цар Самуил

netwarsИдеята за промяна на името на Благоевград с Цар Самуил се ражда на 25 юли във фейсбук и само за три дни събира подкрепя от над 3 500 души. “Оказа се, че е имало някакъв организационен комитет по повод отбелязване на 1000 годишнината от трагичната гибел на цар Самуил, оглавяван от Орешарски и ние се питахме сега, когато той подаде оставка, и паметта за цар Самуил ли ще пратим в оставка? Така се зароди идеята да предложим на президента, във връзка с неговите конституционни правомощия, Благоевград да бъде преименуван на град цар Самуил”, разказа за F2F TV писателят Кирил Милчев, известен с историческите си изследвания и публикации. “Предлагаме Благоевград да бъде преименуван на „Цар Самуил”, давайки си сметка, че това ще бъде знаково събитие, както за българската държава, така и за един истински преход към автентичните български ценности.

Общо е становището на всички, че сега е момента цар Самуил да развее българското знаме над Пиринска Македония. Как точно ще е името
(Цар Самуил или Самуиловград) не е най-важното. Основното е, че всички заставаме зад името на българският цар Самуил, което ще бъде почетено 1000 години след трагичната му кончина по един подобаващ начин…За да знаят поколенията, че българите са били, са и ще са…”, пишат в писмо до Президента Росен Плевнелиев иницаиторите.

ukazСегашното си име Благоевград (на името на Димитър Благоев) носи от 1950-та година, когато указ на президиума на НС променя наименованието на тогавашния град Горна Джумая. “Ние не искаме самоцелно да се преименува Благоевград, нито пък сме решили да водим война срещу Дядото. Него историята нека го съди, така както отсъди, че цар Самуил е велик български цар и заслужава, по повод 1000 годишнината от трагичната му гибел, да бъде почетен с достойнство. Дебатът за промяна името на Благоевград тече отдавна, но се търсеше най-доброто като име и повод за преименуването му, предвид собствените думи на Димитър Благоев: “Аз съм родом от Загоричане, обаче аз не съм българин…”, които той произнася на 10 декември 1917 г. в парламента” – пишат още до Плевнелиев инициаторите на новата промяна.

Те са категорични, че точно сега е моментът за нов указ на държавния глава, тъй като на 6 октомври ще отбележим 1000 години от трагичната гибел на цар Самуил, бранил достойно земите на Първата българска Държава в българо-византийските войни в края на Х и началото на XI век. Най-известната битка е в планината Беласица, при село Ключ, при която византийският император Василий Втори пленява 15 000 български войници и ги ослепява като оставя един на всеки 100 с едно око, за да ги води. Тази трагична развръзка ще сложи край на живота на българския цар, но и на Първата българска държава. Но ще се превърне и в символ на възраждащата се от пепелта България.

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. любимо каза:

    Градът си има древно име – Скаптопара!!!