С нестандартната фотоизложба “Висящи новини” върнахме пловдивските журналисти 15 години назад, F2F Studio и F2F TV подготвят нови емисии

visia6ti novini41 Всичко започна преди 15 години, когато с Юлиан Георгиев работехме за БТВ и в продължение на 8 и половина години всичко, което се случваше в пловдивска, пазарджишка и дори в смолянска област, хората го виждаха през нашата камера. Зрителят, обаче, не знае как точно се ражда новината. Че до емисията вечерта, например, може да си чакал часове и часове пред вратите на някоя институция или на терен без значение какъв сезон е, колко градуса е навън, вали ли, пече ли, духа ли, има ли покрив наблизо, където да се скрием или стълби, на които да седнем. “Висяхме”, за да запишем интервю с някого, “висяхме”, за да получим разрешение за снимане, “висяхме”, за да започне някаква церемония… Именно тогава Юли започна да лови моменти от това “висене”. И днес може да си забравил фактологията по новината, но една снимка те връща детайлно именно в моментите на очакването й. Това искахме да постигнем с фотоизложбата “Висящи новини” – да върнем колегите и приятелите ни назад в годините и да им покажем емоцията на репортера в очакване на новината или по време на самата новина.

Нестандартната идея фотосите във формат А4 да”висят” на канап от … небето на Арт Клуб Библиотеката в Пловдив е на автора на снимките. Така те не са застинала част от интериора на мястото, където се подреждат за изложба, а се движат заедно с посетителите и сами са присъствие. Избрахме Библиотеката, защотото в мястото има много история – самото то е новина заради факта, че тук по времето на социализма се помещаваше Клубът на културните дейци и няма голямо име в литературата ни, което е посещавало Пловдив без да е отсядало в КДК. По време на прехода мястото се променяше спрямо новите наематели, техния манталитет и вкус. А от миналата година, вече с името “Библиотеката”, върна духа на артистизма между стените си.

visia6ti novini70И така – “Висящите новини” събраха колеги от БНТ, БНР, БТА, Капитал, Радио Пловдив, Дарик и DCTV, както и приятели, с които самите ние сме “случвали” събития. Няма по-уникална емоция от тази да създадеш емоция – видяхме я в очите на тези, които разпознаваха местата, където са “уловени” да “висят” в очакване на новина, в разговорите за друго “висене”, предизвикано от събудения спомен за минали събития, в “отрязването” на снимката и взимането й със себе си…

Реализираната метафора на “висенето”, оказа се, че роди и още метафори – на тема “отрязване”. Например: “внимавай как ще “отрежеш” шефа си” (за да му занесеш снимка с негово висене за новини); “ясно е, че ще се отрежа” (преди да клъцнеш снимката си) или “поне тук не ме режи ти” (към половинката в живота) 🙂

Накрая, когато фотографиите бяха отрязани и отнесени за спомен, един портрет оставихме умишлено да “виси” в средата на пространството – на Гаро Узунян, собственик на Арт Клуба. Защото кой, ако не именно собственикът, виси в своето заведение в очакване visia6ti novini146на следващото събитие?

Благодарим му за домакинството; благодарим на Санта Мариа Вино, които добавиха във вечерта неповторим аромат на горски плодове; на дизайнер Албена Хумбаджиева за мастилено синята ми рокля. Благодарим и на всички, които споделиха с мен и Юлиан първата емисия “Висящи новини” на F2F Studio и F2FTV. И на колегите от БНТ и Радио Пловдив, които ги превърнаха в новина.

Оставяме ви със снимки от първото издание на “Висящи новини”. Ще направим и още емисии. Защото без репортери новините са просто… ПР съобщения.

всички снимки очаквайте – във фейсбук страниците на F2F TV и F2F Studio.

 

Може да харесате още...