Пловдивският Университет вече има нови над 2300 студенти, записването след второ класиране е от 28 до 30 юли

books-studentsМалко над 60% от всички акредитирани места за редовно обучение в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” за академичната 2013/2014 г. вече са заети. В задочна форма е запълнен 63 на сто от държавния прием. Това стана ясно след обявяването второто класиране на висшето училище. Записването на класираните на втория етап ще бъде от 28 до 30 юли включително, а третото класиране ще бъде обявено на 1 август, съобщи зам.-ректорът проф. д-р Георги Тотков. Той припомни, че през последните години на този първи етап Пловдивският университет традиционно записва над 60% от новите си студенти.

След изнасяне на резултатите от първо класиране на университета, през изминалата седмица в ПУ „Паисий Хилендарски” се записаха 1776 души за редовно обучение в бакалавърски и директни магистърски програми и 535 за задочно. Това съответства на 60% заети места в редовна форма и 63% – в задочна.

Изцяло приключи записването в направление „Психология“ – задочно обучение, в редовна форма заетите места в специалността са 89%. За „Право” – редовно следване, са останали свободни само 14% от местата. Сред направленията, които и тази година се радват на голям интерес от страна на кандидат-студентите са „Администрация и управление” и „Икономика” в задочна форма, като попълването е достигнало съответно 88 и 75 на сто. При „Икономика“ – редовно са запълнени 80% от бройките.

В професионалното направление „Природни науки, математика и информатика” водят специалностите с информатика – при тях запълването на местата е близо 61 на сто. При биологическите науки са усвоени 57% от акредитираните места,

При хуманитарните науки се запазва трайният интерес към филологиите в бакалавърски програми – 67% са новите студенти в редовна форма. 63 на сто са заетите места в направление „Философия“. За трета поредна година се наблюдава голям интерес още на първия етап към педагогическите специалности – записани са 77% от необходимия брой първокурсници в специалностите в задочна форма, като за различните варианти на бакалавърската програма „Педагогика на обучението по…“ заетите места са 58%.

На второ класиране в най-предпочитаните специалности и направления има нищожно снижаване на минималния бал, уточни зам.-ректорът проф. Тотков. От Университетския информационен център на ПУ „Паисий Хилендарски“ очакват и през тази година след второ класиране да се запълнят 80% от бройките, а на трето – над 95%. През последните няколко години Пловдивският университет е единственото държавно висше училище, което изпълва почти до 100% акредитираните си места.

Новият випуск на ПУ „Паисий Хилендарски” ще бъде попълнен окончателно през септември, когато традиционно се провеждат редовните изпити по „Актьорско майсторство за драматичен театър” – в три кръга на 12, 13 и 14 септември, а класирането ще бъде един ден след обявяване на на резултатите.

За редовната кандидатстудентска кампания на най-големият държавен университет в Южна България документи за прием подадоха 5156 души. От тях на 18-те приемни изпита се явиха 2732 души, като успешно издържалите са 2210, което е 81% от общия брой. Участие единствено с оценка от държавен зрелостен изпит бяха заявили 1918 кандидати, припомниха от ПУ „Паисий Хилендарски“. Записаните като студенти на Пловдивския университет с отлични и много добри оценки (5.00) от изпити в предварителната сесия са 270 човека.

Приетите по втора желана специалност студенти следва да се запишат от 28 до 30 юли 2014 г., в противен случай губят право на участие в следващо класиране. Приетите по втора, трета и следваща специалност, които желаят да участват в следващо класиране за по-предна желана специалност, трябва да подадат лично или чрез упълномощено лице декларация по образец при инспектора по специалността, в която са приети до момента. Декларации се подават за всяко следващо класиране (второ, трето) в указания за съответното класиране срок за записване. Ако не успеят да се класират за по-предната желана специалност, запазват мястото си в специалността, в която са били приети.

Некласираните кандидати участват автоматично в следващото класиране и не подават декларации. Приетите, които не са се записали или не са подали декларации за участие в следващо класиране, губят придобитите студентски права.

Пловдивският университет обявява допълнително класиране и прием с два са варианта за кандидатстване – с оценка, получена от кандидатстудентски изпит в ПУ „Паисий Хилендарски“ или друго висше училище, или от държавен зрелостен изпит. Кандидат-студенти от други висши училища, които желаят да участват в допълнителния прием, задължително подават в Университетския информационен център плик-заявление и представят служебно заверено уверение за положени изпити. Втора възможност за някои специалности ще бъде кандидатстване с допълнителен изпит.

Може да харесате още...