След приетата оставка на Кабинета, Президентът призова депутатите да не бездействат до разпускане на Парламента

rosen_plevnaliev_001Да не бездействат до разпускане на Парламента призова Росен Плевнелиев народните представители днес, ден след като те гласуваха оставката на Кабинета Орешарски. “Надявам се заедно с политическите сили да извървим конституционната процедура, така че да бъде спазена вече договорената дата за избори, а именно 5 октомври, а на 6 август с указ на президента да бъде разпуснато 42-то Народно събрание и да бъде назначено служебно правителство. От днес до 6 август институциите трябва да продължат да изпълняват съвестно и отговорно своите задължения. Това, че предстои разпускане на НС, сформиране на служебно правителство и предсрочни избори, не трябва да е оправдание за бездействие”, каза дърважният глава в специалното си обръщение. Той наподоби на “път без изход” политическите битки през последните месеци и нарече “белег на все по-трайна нестабилност, която затруднява икономиката и обществото: смяната на три правителства за половин година в продължение на втора поредна година. Според Плевнелиев, депутатите трябва да гласуват актуализацията на бюджета на държавата и на Националната здравноосигурителна каса, така както е предложено от правителството. Както и да вземат решение, с което да дадат възможност на служебното правителство “в случай на нужда да води преговори, да сключва договори и споразумения с други държави, международни организации и институции за външни заеми, по необходимост, за стабилизация и социална защита”.

В областта на финансовата политика Плевнелиев призова за стабилизиране и неполитизиране на ситуацията в БНБ и пълно разкриване на истината за КТБ.

За БНБ припомни: “Имаме подуправител, който отговаря за банковия надзор, но той, освен, че е обвиняем, е и в отпуска именно във време на проблем с голяма банка. От друга страна управителят на БНБ декларира готовност да подаде оставка. Надявам се Народното събрание да преодолее тази нестабилност и да се произнесе възможно най-скоро по кадровия проблем в БНБ. Ако това не се случи, апелирам към политическите сили, поне като минимум, да не политизират излишно ситуацията в БНБ в следващите месеци на предизборна кампания, за да не генерираме допълнителна институционална несигурност, а точно обратното – да подкрепим в труден момент най-важния за икономиката регулатор”.

За КТБ говори отделно като подчерта, че, според него, е небходимо да се направи “пълен преглед на активите, оценка на кредитите и обезпеченията по тях – кредит по кредит, чрез български и международни одитори. Да се оцени точно дали има и колко е голяма дупката в тази банка. Ако има дупка – къде са отишли парите. Чрез механизмите на международната правна помощ за броени месеци може да се провери офшорка след офшорка, актив след актив, къде и кой е крайният получател и да му се потърси отговорност.

И още: “Децата ни няма да ни простят, ако не отворим „досиетата КТБ“. Ако допуснем истината за КТБ да бъде заметена, изтъргувана, ако превърнем „досиетата КТБ“ в новата златна мина за изнудване на политици, както досиетата на ДС досега, това ще бъде стратегическа грешка за държавата. Ако се разкрие цялата истина за нерегламентирани връзки на политици, съдии, прокурори, общественици с КТБ, подмененият преход на България ще приключи, а истинският ще започне. Ако се замете истината за КТБ, подмененият преход на България ще продължи за много години напред. Казусът КТБ е големият тест днес за българската държава.”

Вчера Народното събрание прие оставката на правителството със 180 гласа „за“, 8 “против”. 8 народни представители се въздържаха. Министерският съвет ще изпълнява функциите си до назначаване на служебен кабинет и ще осигури приемственост в управлението.

Работихме в най-сложната политическа среда, въпреки това изпълнихме преобладаваща част от нашите ангажименти за едногодишен период – каза министър-председателят Пламен Орешарски при дебатите в парламента.

След в рамките на конституционната процедура президентът Росен Плевнелиев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 42-ото Народното събрание на първата по големина парламентарна група. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа мандата. Остава да направят същото и следващите парламентарно представени партии. За да се премине на етапа служебно правителство и предсрочни парламентарни избори.

Може да харесате още...