Десетокласникът от ОМГ Пловдив Миросла Маринов замина за Китай

mg.stipendii-2753Тази сутрин Мирослав Маринов от ОМГ “Акад. Кирил Попов” в Пловдив замина за Китай за участие в Международно математическо състезание в град Чен-ду, където само след два дни умове ще кръстосат най-добрите математици в ученическа възраст от от България, Китай, Хонг Конг, Малайзия, Сингапур и други азиатски страни. Помогнах на десетокласника да сбъдне мечтата си за включване в надпреварата като разказахме историята му и едновременно с това я споделих с още ммного медии – национални и регионални. Проблемът на Математическата гимназия и на Мирослав беше, че не разполагат с необходимите средства за пътуване нито в училището, нито в семейството. Само седмица след пресконференция, която организирах със съгласие на родителите на Миро и училището му, по сметката на елитната гимназия под тепетата се събраха средства и за талантливия математик, и за негов придружител, тъй като той е под 18 години и не може да пътува сам. 21 частни лица и 6 фирми дариха пари за представянето на Мирослав в града с единствения естествен резерват на панди.

Готов съм да се представя отлично. Ще дам най-доброто от себе си, за да не разочаровам всички, които повярваха в мен. Сега представянето ми е по-задължаващо – сподели дни преди да тръгне към първото си състезание зад граница Мирослав, който се класира със златна значка в предварителния кръг на надпреварата.

Тя ще започне на 27 юли точно в 10:00 часа в тишината на аулите на Университета Сечуан. Три часа за 30 задачи на английски език е отредил регламентът за 1400-те най-добри математици в източната част на земното кълбо. Резултатите ще бъдат обявени на 29 юли, когато е и награждаването. Майката на Мирослав – Владка Маринова, учител в Търговската гимназия в Пловдив – ще бъде до него през цялото време в Китай с изключение на състезателните часове. Аз също ще бъда с него, както и всички, които повярваха в таланта му и още повече – в усилията да представи с него града и страната си достойно!

Пожелавам на Мирослав и на останалите 7 български деца от София, Раднево, Кърджали, Димитровград и Велико Търново прецизност и спокойствие.  Ще очаквам да донесат на България поредното отличие! И гордостта, че сме българи 🙂

Може да харесате още...