НСО получи пак Двореца Кричим и още бюджетни пари да го стопанисва

dvoreca_na_carya_kri4im_01Управлението на стопанство „Кричим“ се предоставя на НСО, съобщиха от пресцентъра на МС след последното преди подадената оставка заседание на Кабинета.   Националната служба за охрана при Президента на Република България. Досега стопанството, познато като Двореца на Цар Борис,  се управляваше от Министерството на финансите.

Правителството предостави и допълнителни разходи по бюджета на НСО за 2014-та – именно за управление на стопанството. Средствата се предоставят, тъй като на НСО се възлагат функции по ползване и стопанисване на имотите. Допълнителните разходи за издръжка на dvoreca_na_carya_kri4im_02„Кричим“ до края на настоящата година са в размер на 180 000 лв. и се осигуряват за сметка на намаление на бюджетното взаимоотношение на централния бюджет с бюджета на Министерството на финансите за 2014г. Увеличава се и числеността на персонала на НСО за сметка на намаляване на числения състав на Министерството на финансите.

Дворецът беше на НСО и преди да го вземе МФ. За собствеността претендираха и Симеон Сакскобурготски и сестра му княгиня Мария-Луиза. Те, обаче, не успяха да си го върнат с делата у нас, започнали през 2008-ма и заършили в края на 2013-та.

снимки: архив

Може да харесате още...