“Бурята” на Шекспир – в петък и събота на село :)

teatralen_proekt_petar_karapetkov005Английският режисьор, актьор и педагог Рекс Дойл за поредна година пристигна в пазарджишкото село Паталеница, за да се включи в нестандартния  проект на Шекспировата Театрална Школа „Петровден”, стартирала по идея на вече покойния режисьор Христо Церовски, за да запали за магията на театъра децата на село… Съвсем в унисон с атмосферните нагласи това лято, “Бурята” ще се завихри на 25 и 26 юли в двора на основното училище „Константин Величков” и читалището „Св. Пантелеймон” в 21 часа. За да грабне сърцата на зрителите, по нея тази година заедно с английския режисьор са работяили и специалистите по вокални техники Стере Майър и Барбара Уърд. В големия актьорски състав освен българските млади професионални актьори и децата от Школата, в страстите на Швкспировите герои ще ни потопят и четирима студенти от Англия, Училището за Драма – Гилфорд на Университета СЪРИ.  В общия постановъчен процес, който повече прилича на работилници и ателиета, актьорите обменят опит и актьорски техники, чиято цел е сформирането на ансамбъл от единомислещи актьори, които да разкажат на публиката театралната „приказка” „Бурята”, вдига в аванс завесата Инна Церовска, съхранила и развила идеята на съпруга си през годините, в които твори сама.  А режисьорът разказва за  тазгодишната си работа:

„”Бурята”, нашата пиеса тази година, носи със себе си послание за прошка и любов, които в тези смутни времена дават надежда за човешкото състояние. Миналата есен, Инна Церовска направи възможно осем студенти по актьорство от университета Съри (Surrey University) и осем млади български актьори да участват в едноседмичен уъркшоп, в който стана обмен на култури, език и театрални техники под ръководството на експерти.

Нашият творчески състав това лято, дали поради решителност или магия, включва и още четирима студенти от Англия. Към Стере Майър се присъединява и Барбара Уърд, друг преподавател по вокални техники от Гилдфорд, за да завърши екипа. “Бурята” е последната пиеса на Шекспир – да се надяваме, че това не е последната за театралната школа „Петровден”.”

Проектът е финансиран от Община Пазарджик и Театрална къща и приятели.

F2F TV пожелава спокойно небе и успех на “Бурята”, сътворена от уникалната Шекспирова театрална школа в Паталеница 🙂

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. F2F TV каза:

    чудесно е, че се успели да гледате спектакъла. Наш екип не успя, за съжаление. Ще чакаме нови срещи с удивителните деца от Паталеница и техните ментори от школата Петровден 🙂

  2. Васил Василев каза:

    Имах късмета да посетя представлението на 26.07.2014 г. Невероятна атмосфера в училищния двор. Вместо декори многогодишни кипариси и борове обгръщаха публика и актьори. Нивото беше много високо. Режисурата е изключително сполучлива. Според мен актьорите изпълниха чудесно задачите си. Децата от Паталеница, които участваха в спектакъла, показаха че за тях Шекспир не е непознат, а разбираем и дори предпочитан. Насладихме се на спектакъл на високо художествено ниво, на който могат да завидят и софийски театри.