EVN добавя два нови реда във фактурите за тока – щели да балансират енергийната система на страната

evn_tabloФактурите за консумирана електроенергия за клиентите на EVN България вече ще съдържат два нови реда за балансиране на енергийната система на страната – това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Както искате го тълкувайте, но според пресинформацията – в процеса на либерализиране на енергийния пазар вече и битовите клиенти, и малките фирми на ниско напрежение ще споделяме разходите за балансиране на електроенергийната система на България.  Ето и новите редове:

Балансиране на енергийната система за снабдяване
Балансиране на енергийната система за разпределение

Обяснението:

“Тази промяна следва старта на балансиращия пазар в страната от 1 юни 2014 г., според който вече и регулираните компании, сред които EVN България, са задължени да правят почасови прогнози за потреблението на своите клиенти, ден за ден. Прогнозите се подават в държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО), който управлява електроенергийната система на страната. При разлики между прогнозите и потреблението се създава дебаланс, който се заплаща от всички потребители на системата. Тези разходи се заплащат на ЕСО, а не остават за дружествата на EVN България. ЕСО е и дружеството, което следи за това дали има разлики в прогнозите, какъв е техният размер и цена. Принципът, по който ще се изчислява цената за балансиране за крайните клиенти, е следният: общата сума, дължима към ЕСО за месечния дебаланс, се дели на общата консумация на всички клиенти за този месец. Така се получава цена за дебаланс на киловатчас, която се умножава по консумацията на отделния клиент.”

Да разбрахте нещо освен това, че държавата е измислила структура , за да вземе още пари от електроразпределителните дружества? И още – че те, като търговски дружества, разбира се, няма да си ги извадят от джоба, а ще ги вземат от всички нас? Просто ако не познаят колко ток ще изхарчим…

Не може да е истина. Но е.  Има и още:

“Максималния допустим размер на отклоненията от прогнозите, които могат да бъдат включени в крайната цена на електрическата енергия, са определени от ДКЕВР. Важно е да се отбележи, че Комисията признава само част от разходите на дружествата на EVN България за балансиране на системата, които те имат право да включат в крайната цена на електрическата енергия. Това са до 1,5% от отклоненията в прогнозите за снабдяване и до 0,5% от отклоненията в прогнозите за разпределение. Останалите непризнати разходи остават за сметка на EVN България. В същото време електроразпределителното дружество и крайният снабдител на EVN България ще заплащат на ЕСО целия разход за предизвикания дебаланс. Разходите за балансиране ще се актуализират минимум два пъти в рамките на един ценови период до допустимите от ДКЕВР лимити.”

EVN изчислява как ще повлияе тази нова мода, наложена от държавата, на всеки от клиентите й в ЮИ България. Техни тестове от началото на годината показват, че при средна месечна консумация от 185 kWh клиентът ще заплати 43 стотинки за балансиране на електроенергийната система!

Споделянето на разходите за балансиране на електроенергийната система била важна крачка към пълната либерализация на пазара, в синхрон с останалите страни в Европейския съюз, където всички клиенти заплащали разходите за балансиране на енергийната система.

Еми… последният да затвори вратата, че духа. Не е ясно от къде.

 

 

Може да харесате още...