Пловдив, Велико Търново, София и Варна внесоха в Министерството на културата кандидатурите си за Европейска културна столица 2019

plovdiv2019-9446Апликационните книги на четирите града, които останаха след първото сито като кандидати от България за Европейска столица на културата през 2019 година, вече са внесени в Министерството на културата. В тях всеки град отговаря на 37 въпроса, зададени от ЕК заедно с формата, в който трябва да се съберат отговорите . Последният срок за внасяне на книгите беше 21 юли. До втория етап бяха класирани Варна, Велико Търново, Пловдив и София. “Тези 4 града вложиха много усилия и инвестиции в подготовката на своите проекти.От съществено значение е те да запазят и развият постигнатото дотук, независимо от това кой град ще бъде избран за Европейска столица на културата 2019”, обявиха днес от културното ведомство.

В края на август и началото на септември делегати, излъчени от международното жури, ще посетят всеки град-кандидат, за да се запознаят на място със свършената работа и подготовката на кандидатурите. На 29 август ще ги посрещне София, на 30 август – Пловдив, в първия септемврийския ден – Варна, а на 2 септември – Велико Търново. В рамките на един ден, градовете -кандидати трябва да представят предимствата и достойнствата на техните проекти пред делегатите от журито.

То ще избере кой да представлява страната ни в културното състезание на 5 септември. Ден по-рано, на 4-ти – ще започне финалното представяне на кандидатурите. Окончателното обявяване на българския град, европейска столица на културата през 2019-та, ще се случи на редовното заседание на Съвета на ЕС през май 2015-та, съобщиха от МК.

plovdiv2019-9425В Пловдив днес заместник-кметът по култура Стефан Стоянов и общинската фондация Пловдив 2019 показаха пред медиите апликационната книга, в която е разписана концепцията на града за културна столица. С натискането на един бутон от Стоянов тя стана достъпна до всички чрез интернет страницата на фондацията.

36 държави-партньори и над 100 международни организации са заявили готовност да се включат в културните проекти на Пловдив, ако градът бъде избран в мащабното състезание да представлява България. Страшна работа беше свършена – отчетоха от фондацията. И споделиха като равносметка, че ако в началото е имало скепсис, сега усещаме подкрепата на целия град.

“Имаме мечта за 2019-та и ще се опитаме да я достигнем”, обобщи Валери Кьорленски и напомни, че след 2019-та животът продължава, така че е изключително важно Пловдив да следва посоката, която да го развива и след състезанието за културна столица.

снимки от представянето на Пловдив за кандидат

Може да харесате още...