19 вековният Античен стадион на Филипопол официално отвори врати с кинозала за 3D прожекции и открита сцена

anti4en forumA1Познат дълго време сред пловдивчани като “дупката на Дража”, Античният стадион в сърцето на Пловдив  днес отвори врати официално с кинозала за 3D прожекции, открита сцена и панорамна дъговидна тераса над тях, от която дори случайните минувачи по Главната могат да станат зрители на атрактивни събития няколко мраморни стъпала в земята надолу и още повече пластове история по-назад.

Стадионът е изграден в началото на ІІ век при император Адриан така, че да може да побира около 30 000 зрители. Тук периодично са се организирали Питийски игри, по подобие на тези в Гърция. По-късно игрите били наречени Александрийски и Кендрисийски. Атлетическите надпревари били съпътствани и от музикални, поетически и артистични състезания.

Археологическите разкопки тук стартират през 70-те години на миналия век и след десетилетия на нищонеправене в това уникално пространство под тепетата, местната власт през 2009-та печели проект за реконструкция с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. От края на април 2012 година, когато приключи първата реконструкция, Римският стадион е сред най-посещаваните пловдивски забележителности – отчете днес кметът Иван Тотев, който старира проекта като областен управител. Той припомни, че за реализацията на втория етап от реконструкцията не е намерена подходяща европейска програма и затова Общината отпуска около 500 хил. лв. от общинския бюджет.

Сред най-важните елементи от този етап е промяната на съществуващата тераса, премахване на масивното бетонно стълбище от западната страна и заменянето му с ажурна конструкция и платформа за хора в неравностойно положение.  Изграждат се още информационен център с търговска зона, както и модерна прожекционна зала. Прожектиращият апарат е по последна дума на техниката. Местата за зрителите са подредени в полукръг около големия екран, направено е и ефектно осветление. В кинозалата прожекциите са в 3D формат на широк екран и днес за първи път поръчаният от Община Пловдив 3D филм – „Пловдив през ІІ век” беше прожектиран в тесния кръг на официалните гости, сред които президентът Росен Плевнелиев, кметът Иван Тотев и депутати.

Ще ми се в киносалона да влязат цял един клас ученици, група пенсионери или туристи, за да видят изключително професионалния подход към нашето национално богатство – сподели Плевнелиев след прожекцията и като припомни, че Античният стадион е най-запазеният римски театър на Балканите, призова пловдивчани да показват това, което имат. Нека да разкажем на света нашата история – това ще ни създаде самочувствие, ще подобри имиджа ни и ще доведе много приятели в страната ни, каза държавният глава.

След което медиите го притиснаха до античните колкони с въпроси главно за служебния кабинет. А от дъговидната тераса гражданите на 21 век гледаха политическо-медийното риалити на живо толкова, колкото продължи официалното откриване новата емблема на Пловдив, един от 6-те най-стари живи градове в света.

Може да харесате още...