Два дни преди очакваната оставка на Кабинета Орешарски, двама зам. министри – аут; няма конкретика и за служебния кабинет

znak_stopДва дни преди очакваната оставка на Кабинета Орешарски, двама зам. министри – на МВР и МВнР – се оказаха освободени от премиера. С негова заповед вън от системата остават Йордан Грамов и Тодор Чуров . “Г-н Чуров и г-н Грамов са освободени по тяхна молба”, гласи краткото прессъобщение от МС.  На този фон оставката на Кабинета звучи имагинерно. От една страна – ако Кабинетът слиза сам от властта след два дни, защо им е на двамата замове в ключовите за вътрешната и външната сигурност на страната ведомства да искат да си тръгват точно сега? Два дни толкова решаващи ли могат да бъдат за лични мотиви?

Въпроси, които ще останат да висят в пространството, затиснати от голбалната питанка това Е ли процедурен ход за още малко оставане на кабинета? Или пак Е процедурен ход, но за пренареждане на задкулисните карти между играчите?
Ще поживеем, ще видим, както се казва на изток от нас.  Където положението след сваления малaйзийски пътнически самолет миналата седмица, тази става все по-горещо. И някак си, все по-международно.

А във вътрешен план, за служебния кабинет, който все още не е ясно кога ще се появи (защото зависи от оставката на редовния), президентът Росен Плевнелиев днес в Пловдив говори много, но спести конкретика. Което дано само не значи, че и той е в затъмнение какво ще се случва.  Иначе, по думите му:    “Служебният кабинет ще стъпи на здрави принципи и приоритети, тъй като има сериозни проблеми за решаване и кризи за овладяване” – каза той. И още: “министрите в кабинета ще бъдат демократи, проевропейци, силни в направленията, които представляват, и готови да постигнат резултати за нацията“. Задачите, също някак си, са принципни и могат да се отнесат до всеки кабинет:  отблокирането на спрените средства от ЕК и подобряване на усвояването на парите от европейските фондове. „Служебното правителство би могло да има възможността да преговаря с Брюксел и дори да финализира Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014–2020 година“, каза малко по-конкретно дърважният глава, използвайки, обаче, условното наклонение.
Защото, май че, вътрешната ситуация в момента е: БИ МОГЛО, ама МОЖЕ И ДА НЕ Е.

Оставката.
Реформите.
Демокрацията.
Абе изобшо всичко.

Все пак, ако политическите сили спазят ангажиментите, поети при консултациите в президентската институция, то на 5 август държавният глава ще представи приоритетите на служебното правителство.

Да видим и това условно време как ще се развие.

Може да харесате още...