Източнородопското село Хухла пак избира почетен селянин

huhlaКой ще стане носител на Цървула, протрит от ходене, със земно кълбо в него, което представлява призът “Почетен селянин на мистериите на Хухла” – малката пластика на Емил Пенчев? Това ще стане ясно този уикенд по време на вече станалите традиция празници, наречени Мистериите на Хухла. Със званието „Почетен селянин“ досега са удостоени Ивайло Балабанов, Калуди Калудов, Петър Василев, Недим Налбантоглу, Нешко Нешев, Георги Петков, Коста Хаджиев/ посмъртно/.

От върха на селото в Източните Родопи се виждат с един поглед три държави – България, Гърция и Турция. Местните разказват, че там е имало светилище от 12 век преди Христа. Точно на същото място на 18, 19 и 20 юли тази година мистериите ще съберат художници от района и от Южна България, деца-фотографи от Кърджали, писатели и поети.  Джаз този път феновете ще могат да слушат в двора сред картините в Георгакиевата къща. На китарата ще бъде джаз-виртуозът Огнян Видев.

На 19 юли, вечерта, в изградения от хухленци амфитеатър на връх Илинден, театърът от Кърджали представя своите „Балкански мистерии“ – по музика и песни на балканските народи. Наградата “Почетен селянин” ще се връчи именно след представлението.

Може да харесате още...